Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) avautuu Puheenvuoro-blogissaan Kreikka-asiasta, jossa perussuomalaisten on tulkittu taipuneen aiemmista linjauksistaan.

- Kreikan tukemisesta ei ole toistaiseksi päätetty mitään eikä ainakaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä ole hyväksynyt mitään sellaista linjausta, joka pakottaisi puoluetta suhtautumaan myönteisesti Kreikalle rahaliiton piirissä mahdollisesti esitettäviin tukilainoihin [Euroopan vakausmekanismin] EVM:n kautta, Saarakkala kirjoittaa.

Perussuomalaiset on todennut, että koska Euroopan vakausmekanismi on perustettu ja päätökset siitä tehty, niitä ei puolue voi enää lähteä perumaan. Perussuomalaisilta on tivattu, miten puolue suhtautuisi mahdolliseen Kreikan seuraavaan tukipakettiin. Puolueen ryhmäjohtaja Jari Lindström sanoi eilen, että asia katsottaisiin tapauskohtaisesti. Lindströmin lausuntoon nähden Saarakkalan kanta on huomattavasti tiukempi.

Perussuomalaiset on mukana keskustan ja kokoomuksen kanssa tänään alkavissa hallitusneuvotteluissa. Hallituksen toiseksi suurimpana puolueena sille on tyrkyllä valtiovarainministerin salkku.

Saarakkalan mielestä perussuomalaiset voi edelleen suhtautua kielteisesti Kreikka-tukeen, vaikka se tehdäänkin EVM:n kautta. Saarakkala huomauttaa Sipilän hallitustunnusteluiden kysymyspatteristossa lukevan, että ”Euroalueen vakauttamistoimia koskevat päätökset hallitus tekee Suomen kansallisen edun näkökulmasta”.

- Itse ymmärrän kansallisella edulla lähtökohtaisesti sitä, että Suomen edustaja eli valtiovarainministeri, joka toimii EVM:n hallintoneuvostossa, ei taivu riskiemme kasvattamiseen suhtautumalla myönteisesti EVM:n kautta Kreikalle annettaviin tukilainoihin. EVM voi tehdä tukipäätökset hätätilamenettelyllä myös Suomen kannasta riippumatta 85 %:n määräenemmistöllä ja jos hätätilaa ei ole, miksi ihmeessä suomalaisten veronmaksajien riskejä lähdettäisiin keskustan ja perussuomalaisten myötävaikutuksella kasvattamaan? Sellainen ei voi olla sen paremmin keskustan kuin perussuomalaisten kannattajien toiveissa eikä sellainen ole myöskään linjassa keskustan ja perussuomalaisten viime vaalikaudella harjoittaman europolitiikan kanssa. Siksi en voi mitenkään käsittää, että nyt käytyjä hallitustunnusteluja tulkittaisiin siten, että perussuomalaiset olisivat valmiita antamaan EVM:n kautta tukilainoja Kreikalle, Saarakkala kirjoittaa.

Hänen mielestään keskustalla ja perussuomalaisilla ”on historiallinen mahdollisuus muuttaa Suomen ja ehkä jopa koko Euroopan politiikan suuntaa eurokriisin hoidossa ja se tilaisuus kannattaa käyttää”. Saarakkalan mielestä molempien puolueiden tulee pitää kiinni siitä linjasta, jota viime vaalikaudella ajoivat.