Kun markkinatilanne paranee, Helsingin pörssissä nähdään taas useita uusia listautumisia, arvioivat asiantuntijat Markkinaraadissa.
Monet yhtiöt odottavat nyt sopivaa hetkeä listautua Helsingin pörssiin, kertoo Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.
Listautumismarkkina on suorastaan jäätynyt viime aikoina, eikä tänä vuonna ole nähty vielä ainuttakaan pörssitulokasta. Viime vuonna listautui vielä useita yhtiöitä, mutta syksyn epävarmoissa talousnäkymissä monet peruivat aikeitaan.
”On paljon yhtiöitä, jotka viime vuonna suunnittelivat listautuvansa, ja sitten se hanke lykkääntyi markkinatilanteen takia. Niistä useimmat ovat edelleen listautumassa, kun tilanne korjaantuu. Siinä mielessä voisi sanoa, että patoutunutta kysyntää on aika paljon”, Husman kertoo Markkinaraati-ohjelmassa.
Millaisia listautumiskynnyksiä Suomessa on ja millainen on hyvä listautuja? Katso koko Markkinaraati oheiselta videolta.
Putkessa on Husmanin mukaan keskenään hyvin erilaisia yhtiöitä, joten sijoittajalle on luvassa valinnanvaraa. Yhtiöt eroavat historialtaan ja kokoluokaltaan.
”Ei ole mitään yhteistä nimittäjää. Eri toimialat ovat tosi laveasti edustettuina.”
”On täysi syy olla optimistinen sen suhteen, että listautumiset taas palautuvat. Sitä, milloin ne palautuvat, on tosi vaikea ennakoida.”
Viime vuonna osuuskunnille avautui mahdollisuus listautua Helsingin pörssin First North -listalle. Nyt muutama osuuskunta on ilmoittanut aikeistaan.
”Sillä rintamalla on jotain varmasti tapahtumassa. Myös Sammon suunnitelma Mandatumin eriyttämisestä on ollut julkisuudessa. Eli nollavuotta tästä ei ole tulossa”, Husman toteaa korostaen samalla, että epävarmuutta on aina ilmassa, kunnes kello soi listautumisen merkiksi.
”Paksu sumuverho”
Myös Aktian sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Lotta Borgström arvioi, että kiinnostusta listautua olisi, mutta kysyntä puuttuu. Nopea korkojen nousu, inflaatio ja pankkiturbulenssi eivät ole auttaneet tilannetta. Toisaalta yhtiöiden tulokset kiinnostavat, ja sijoittajan silmillä on vielä ”paksu sumuverho”.
”Sijoittajat haluavat nähdä, millainen tästä vuodesta tulee”, Borgström huomauttaa.
Pörssilasku vaikuttaa listautumisiin Husmanin mukaan kahta kautta. Kiinnostus vähenee paitsi sijoittajilla myös omistajilla, koska yhtiöiden arvostukset heikkenevät.
”Se on ymmärrettävästi kova paikka hyväksyä, jos vielä vuosi sitten on kuiskuteltu, että yhtiön arvo on sata yksikköä ja nyt kurssilaskun myötä se onkin vaikkapa 60 tai 70. Siinä ymmärrettävästi hetki menee, ennen kuin yhtiön omistajat ovat valmiita hyväksymään tämän uuden valuaation. Edelleen voi olla, että halutaan odottaa, että tilanne korjaantuu.”
”Tämä on fundamentaalinen ongelma”
Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman on käynyt keskusteluja yhtiön kanssa, joka ”tulee todennäköisesti listautumaan syksyllä tai keväällä” ja on nyt jo lykännyt aikeitaan. Hänkin uskoo, että moni toimii juuri näin.
”Kyseessä on maalauspalveluita tarjoava yritys.”
Helsingin pörssistä on vuosien varrella ostettu ulkomaille useita yhtiöitä, ja kosijat piirittävät nyt Uponoria ja Roviota, joka näyttää poistuvan pörssistä alle antihinnan. Snellmanin mielestä tämä kertoo Helsingin pörssin ongelmasta.
”Meillä valuaatiot ovat pienempiä verrattuna ulkomaisiin yhtiöihin. Suomalaisista yhtiöistä ei saa oikeasti hyvää hintaa.”
”Tämä on se fundamentaalinen ongelma.”
Husmanin mukaan taas on terveen markkinan merkki, että yhtiöitä ostetaan pois pörssistä. Lähtijöitä on hänen mukaansa ollut keskimäärin 5–6 vuodessa viimeisen parinkymmenen vuoden ajan.
Katso kaikki Markkinaraati-jaksot täältä.
LUE SEURAAVAKSI: