Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) joutui opposition hyökkäyksen kohteeksi Ylen Vaalistartissa eilisiltana. Aiheena oli viime päivinä esillä ollut kiista siitä, nousevatko Suomen euromaille antamat takaukset vakausrahastossa. Vaaliväittelyssä olivat mukana kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sai hyökkäyksestä osansa, mutta onnistui Kiviniemeä paremmin piikittelemään vastaan.

Kiviniemeltä ei saatu suoraa vastausta siihen, onko hän valmis kasvattamaan Suomen takuita väliaikaisessa vakausrahastossa. Sen sijaan Kiviniemi ja Katainen tivasivat opposition edustajien kantoja Suomen takuiden kasvattamisesta.

- Kiviniemi vaatii muilta vastauksia, vaikkei ole itse sanonut kantaansa, Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja SDP:n Jutta Urpilainen ihmettelivät.

Myös toinen juontajista tenttasi Kiviniemeä useaan otteeseen takausasiasta, mutta Kiviniemi jatkoi perusteluaan siitä, että kyse on kokonaisratkaisusta.

Perussuomalaisten Timo Soini vetosi Slovakiaan, joka ei lähtenyt mukaan Kreikka-lainaan.

- Slovakia ei lähtenyt lainaamaan, sille ei käynyt mitään. Pitää uskaltaa sanoa, että tarpeeksi on tarpeeksi, Soini sanoi.

Tähän Kiviniemi paukautti vastaan:

- Slovakia osallistuu [väliaikaiseen vakausrahastoon] ERVV:seen. Vakauspaketissa on oltava mukana, tai lähdettävä pois eurosta.

Katainen huomautti, että väliaikaisen vakausrahaston ratkaisut edellyttävät euromailta yksimielisyyttä.

- Tämä on äärettömän iso kysymys Suomelle ja talouden vakaudelle, Katainen sanoi.

SDP:n kanta on se, että Suomen takuita väliaikaisessa vakausrahastossa voidaan kasvattaa vain, jos pankit ja sijoittajat saadaan rahastoon mukaan. Kataisen mukaan näin ei tule käymään. Sen sijaan tulevassa pysyvässä rahastossa sijoittajat ovat mukana. Vasemmistoliitto vaati SDP:n tavoin rahoitusyhtiöitä vastuuseen.

Kristilliset ja perussuomalaiset vastustavat takuiden kasvattamista ja haluavat esimerkiksi Kreikan velkasaneeraukseen. Soinin mukaan Kreikan velkasaneeraus ei haittaisi Suomessa.

- Asiantuntijoiden mukaan velkasaneeraus johtaisi hallitsemattomaan finanssikriisiin. IMF, EKP, Suomen Pankkiko ovat kaikki väärässä ja Suomen hallituksenko pitäisi nojata Timo Soiniin ja Jutta Urpilaisen talousosaamiseen? ampui Katainen.

Vihreiden työministeri Anni Sinnemäki huomautti, että Suomelle ei ole hyödyksi eristäytyä EU:ssa.

- Kreikka-päätös on turvannut meillä työpaikkoja. Ahneutta täytyy hillitä, mutta yhteistyö EU:ssa on ainoa paikka, missä sitä pysytään tekemään Suomena, Sinnemäki huomautti.

Katainen korosti vastuun ottamista.

- Kokoomus tekee ihan mitä vaan, jotta talouskriisi vältetään. Teemme myös vaikeita asioita. Oli se sitten helppoa tai vaikeeta, me sitä vastuuta kannamme. Teemme myös vaikeita päätöksiä, vaikka ne olisivat epäsuosittuja, Katainen sanoi.

Vaalistartti on katsottavissa Yle Areenassa 31 päivän ajan.

Kuka neljän suurimman puolueen puheenjohtajista olisi paras pääministeri? Vastaa US-kyselyssä.