Työministeri Jari Lindström (sin) varoittaa suomalaisia jo seuraavasta taantumasta ja sen seurauksista.

”Seuraava taantuma tulee. Se voi alkaa yhtäkkiä ja Suomi viennistä riippuvaisena maana on ensimmäisten maiden joukossa kohtaamassa ongelmat. Mutta se tulee”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän luettelee blogissaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimia työllisyyskehityksen parantamiseksi ja mainitsee muun muassa aktivointitoimet sekä niin sanotun irtisanomislain, joka on saanut ay-liikkeen takajaloilleen.

”Jos nämä eräät edellä mainitut toimet ovat aiheuttaneet runsaasti pahaa mieltä, vihaa, mielenilmauksia, lakkoja ja maineen työttömien kiusaajana sekä kaikkien aikojen duunarivihamielisempänä hallituksena, niin mitähän mahtaa tapahtua KUN joudutaan tekemään vielä ikävämpiä päätöksiä? Ei siis JOS vaan KUN. Karkuun ei pääse”, Lindström kommentoi.

Lindström kertoi perjantaina olevansa huolissaan työtaisteluista ja lakoista.

”Mitä pidempään tämä tilanne velloo tällaisena, sitä suurempi todennäköisyys on, että tämä eskaloituu”, hän sanoi eduskunnassa.

Lue tarkemmin: Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta – kommentoi Teollisuusliiton kiky-temppua

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa ensi viikolla torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta. Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina.

Suomen tilanteesta varoitti perjantaina myös sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala, jonka mukaan seuraavalla vaalikaudella edessä on kansainvälisen talouden laskusuhdanne yhdistettynä korkotason nousuun.

”Herätys tulee olemaan karu sekä valtiontaloudessa että kotitalouksissa, kun otetaan huomioon julkisen talouden alijäämäisyys sekä molempien velkaantuneisuusaste ja yksittäisten kansalaisten maksuhäiriöiden määrä jo nyt”, hän kirjoitti omassa Puheenvuoron blogissaan .

Saarakkala ennakoi, että tämänhetkiset työtaistelutoimet ovat ”vasta pientä” siihen nähden, mitä on luvassa.

”Ja kun mallia näytetään siinä, että parlamentti ei ole Suomessa enää se, joka valmistelee ja päättää, saadaan touhuun vauhtia oikein kunnolla. Nykytilanteesta muodostunee ennakkotapaus ja esimerkki muunkinlaisille kuin vain työmarkkinapoliittisille taistelutoimille. Ei tarvita kummoistakaan kansankiihottajaa, joka nyky somesinkoilulla saa tulevissa olosuhteissa käynnistettyä oikein kunnon vallankumouksen.”

Taloustilanteen käännettä ja rakennemuutosten tarvetta on korostanut myös vihreiden kansanedustaja Antero Vartia. Hän muistuttaa, että nyt ollaan mahdollisesti suhdannehuipussa, mutta valtion rahat eivät silti riitä menoihin.

”Nyt on mahdollisesti suhdannehuippu, eivätkä valtion rahat riitä menoihin. Työvoimapula ja silti lähes 8% työttömyys. Seuraavassa talouskriisissä korkoja ei enää lasketa tai likviditeettiä lisätä. Jos rakennemuutoksia lykätään kriisiin asti, niistä tulee paljon nykyistä rajumpia”, Vartia tviittasi keskiviikkona.

Lue myös: Suomen työttömyys laski jo alle ”luonnollisen” rajan – Saiko hallitus aikaan pysyvän muutoksen?