Keskustan eurovaaliehdokas, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen esittää blogissaan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen nostamista puolueen johtoon jo nyt.

Keskustan istuva puheenjohtaja Juha Sipilä on ilmoittanut luopuvansa tehtävästään, mutta vasta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

”Tilanne on rapsakan vaalitappion kärsineelle keskustalle hankala. Kukaan ei varsinaisesti epäile Sipilän kykyä ja velvollisuudentuntoa vetää puoluettaan siihen asti, mutta käytännössä politiikan ja etenkään median logiikka ei tunne näin pitkiä siirtymäaikoja”, Kemppainen toteaa.

Hän kuvailee tilannetta meneillään olevien hallitusneuvottelujen ja eurovaalitaistelun näkökulmasta hahmottomaksi.

”Väistyvä puheenjohtajan puhe ei kiinnosta sillä tavalla, kun pitäisi. Näin on aivan riippumatta siitä, mitä Sipilä sanoo. Sekä puolueväen että poliittisen yleisön mielenkiinto on jo tulevassa. Jokaisella puolueella pitää olla yksi henkilö, jolla on mandaatti haluta, tahtoa ja vaatia.”

Käytännössä keskustalla ei Kemppaisen mukaan tällaista johtajaa nyt ole. Hän sanoo, että samalla puolue hukkaa mahdollisuuksiaan profiloitua uudelleen ja rakentaa tulevaa politiikkaansa äärimmäisen tärkeässä seuraavien vuosien kulkuun vaikuttavassa asiassa eli hallitusneuvotteluissa.

”Kuka ottaa vastuun ratkaisusta joko hallitukseen tai oppositioon menosta”, hän kysyy.

Parasta Kemppaisen mukaan olisi, että tämä henkilö olisi myös sama, joka ottaisi puolueen johdettavakseen seuraaviksi vuosiksi. Hän arvioi, että Antti Kaikkonen on ainoa mahdollinen henkilö.

”Eduskuntaryhmän puheenjohtajana meritoitunut Antti Kaikkonen on käytännössä nyt ainoa henkilö, joka kykenee julkisudessa profiloitumaan vahvasti ja uskottavasti keskustan johtajaksi. Niin vahva mandaatti Kaikkosella hallitusneuvotteluissa on.”

”Pelkkä puheenjohtajan vaihto ei riitä”

Keskustanuorten valtuuskunta linjasi sunnuntaina omassa manifestissaan, ettei keskusta voi enää jatkossa olla ”elitistinen puolue, jossa puheenjohtaja avustajineen tai puoluehallitus voi kävellä puoluekokouksen ja puoluevaltuuston päätösten yli”.

”Keskusta tarvitsee uuden suunnan ja vision. Emme kaipaa enää yhtään sellaista puoluekokousta, jossa yksi puheenjohtajaehdokas taputetaan valituksi ilman todellista kilpaa ja visiota. Puheenjohtajaehdokkaiden pitää tarjota oma visio keskustasta 2020-luvulla. Ylimääräisen puoluekokouksen tarkoitus ei saa olla vain vaihtaa puolueen keulakuvaa, vaan nyt tarvitaan rapsakkaa keskustelua arvoista, aatteesta ja puolueen toiminnasta”, lausunnossa sanotaan.

Valtuuskunta vaatii, että syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa on käytävä myös varapuheenjohtajavaali.

”Pelkkä puheenjohtajan vaihto ei riitä, vaan puoluekokouksen on saatava valita koko puoluejohto keskustan uutta lukua ja nousua johtamaan.”

Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on Iltalehden tietojen mukaan kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen linjasi lauantaina Helsingin Sanomille, että keskusta pitää ”hallitusovea viitisen senttiä raollaan”.

”Vaalien jälkeen arviomme on ollut, että oppositio on ensisijainen vaihtoehtomme. Tämä asento ei ole muuttunut. Olemme kuitenkin osaltamme pitäneet hallitusovea viitisen senttiä raollaan siltä varalta, että syntyy vaikeuksia saada maahan toimintakykyinen hallitus”, hän sanoi.

Lue myös: IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään

Hallitustunnustelija Antti Rinne korosti lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että niin sanotulla kansanrintamahallituksella eli sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton koalitiolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa, kun taas sinipunalla eli sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n koalitiolla vain 108 paikkaa. Tämä on tulkittu vahvaksi vihjaukseksi tulevasta hallituspohjasta.

Lue tarkemmin: Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

Rinne aloitti hallitustunnustelut tänään iltapäivällä. Ensimmäisenä hän tapasi kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Lisää aiheesta:

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”