Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen Timo Heinonen sanoo olevansa huolissaan Sanna Marinin (sd) hallituksen toimista liittyen Syyrian Al-Holin tapahtumiin. Heinonen uskoo hallituksen tekevän asiassa poliittisen päätöksen ennen tiistain eduskunnan välikysymyskeskustelua ja sen olevan lopulta ”käsienpesua”.

”Uskon, että keskusta taipuu vielä vihreiden edessä ja päätös myös aikuisten palautuslennoista syntyy alkuviikosta. Siinä varmasti mennään lopulta kuitenkin virkamiesten selän taakse. Tämä tarkoittanee sitä, että päätös siirretään aikuisten kohdalla virkamiesten yksilöllisen harkinnan varaan. Lopulta näin Suomeen tuodaan pikkuhiljaa kaikki naiset”, hän arvioi tiedotteessaan.

Lue myös:

Keskusta on tähän asti ollut opposition kanssa samaa mieltä, että vain pienimpiä lapsia pitäisi ja voitaisiin tuoda Suomeen.

”Tämä on turvallisuuden kannalta varmasti ainoa järkevä ratkaisu. Suojelupoliisin arviot aikuisista ovat sellaisia, että ne eivät tue missään määrin aikuisten palautuksia Suomeen. On todettu, että olisi myös lasten etu erottaa heidät näistä äideistään”, Heinonen kommentoi.

”Jos Marinin hallitus tekee aikuisten Suomeen tuomisesta nyt kuitenkin keskustan tuella päätöksen tavalla tai toisella, sysäten yksilökohtaisen arvioinnin vaikka sitten lopulta kuitenkin virkamiesten harteille, niin heidän pitää kantaa mahdollisista seurauksista myös täysi vastuu. Itse en tällaista vastuuta korkeasta ja todennäköisestä uhkasta olisi valmis ottamaan”, hän jatkaa.

Lue seuraavaksi:

Myös toinen kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz syyttää hallitusta virkamiesten selän taakse pakenemisesta.

”Ajatelkaa nyt. Niin vaikea ja poliittisesti ja arka asia kuin päätös siitä, että pyritäänkö sieltä auttamaan lapset vai lapset ja aikuiset tänne Suomeen, niin hallitus ajatteli, että tämä asia, poliittinen vaikea ratkaisu, sälytetään yksittäisen virkamiehen harteille ja hallitus menee sitten hänen taakseen piiloon”, Zyskowicz sanoo Verkkouutisten BenTV:ssä.

Terrorismin tutkija Leena Malkki arvioi aikaisemmin viikonloppuna, että myös naisten ja lasten jättäminen al-Holin leirille on ratkaisu, johon liittyy riskejä.

Hallitus vastaa tiistaina kaikkien oppositiopuolueiden jättämään yhteiseen välikysymykseen, jossa ihmetellään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) hallituksen sekavaa viestintää sekä toimintaa al-Holin tapauksessa. Hallitus on ilmoittanut linjaavansa al-Holista maanantaina.

”Ilmeisesti ajatuksena oli julkisuudesta päätellen, että vasta sitten kun nämä lapset ja aikuiset ja kaikki halukkaat olisi tuotu Helsinki-Vantaan lentoasemalle, olisi eduskunta, tasavallan presidentti ja Suomen kansa asetettu tapahtuneiden tosiasioiden eteen”, Ben Zyskowicz kommentoi.

Lue lisää: