Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee puolueeseensa viime aikoina kohdistunutta arvostelua. Heinosen mukaan muun muassa Helsingin Sanomat on ”hyökännyt” kokoomusta vastaan.

”Hesarille tuntui olevan liikaa se, että joku asettuu puolustamaan myös opettajia, sairaanhoitajia, bussikuskeja, talonmiehiä ja muita työtä tekeviä suomalaisia. Eikö ahkeruus olekin hyve eikä suinkaan pahe”, hän kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Helsingin Sanomat kysyi maanantaina, pitääkö kokoomus pienituloisia laiskoina. Lehden mukaan puolue ”hokee” ahkerista keskituloisista niin ahkerasti, että kysymys on aiheellinen.

Lehti nostaa esiin eduskunnan kyselytunnin viime viikon torstaina. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pääministeri Antti Rinne (sd) ottivat silloin kiivaasti yhteen hallituksen talouspolitiikasta.

LUE LISÄÄ:

Heinonen sanoo, että vastakkainasettelu työttömien ja vanhusten sekä työssäkäyvien välillä on ”vähintäänkin ontuvaa ja surullista”.

”Se ei ole työttömiltä tai vanhuksilta pois, jos joku on tässä maassa huolissaan myös siitä miten työssäkäyvät ja monet lapsiperheet pärjäävät. Itseasiassa työnteko on juurikin tae ja varmistus sille, että voimme hyvinvointiyhteiskuntana pitää entistä parempaa huolta heistä, jotka apua ja tukea eniten tarvitsevat. Työssäkäyvät maksavat ison siivun veroistamme ja juuri verotuloilla kustannetaan valtaosa hyvinvointiyhteiskuntamme palveluista varhaiskasvatuksesta koulutukseen ja terveydenhoidosta vanhustenhoitoon”, hän kirjoittaa.

Heinosen mukaan tavallista keskituloista verotetaan Suomessa jo nyt poikkeuksellisen kovalla kädellä ja ensi vuonna vieläkin enemmän.

”Esimerkiksi Ruotsissa keskituloiselle palkansaajalle jää muutama tuhat euroa enemmän käteen kuin suomalaiselle. Eroja hyvinvointivaltioidenkin verotusinnolla siis on. Ja molemmissa maissa demarit ovat pääministeripuolueena.”

LUE MYÖS:

Heinonen linjaa, että työssäkäyvälle pitää jäädä enemmän käteen kuin sille, joka ei lähde aamuisin töihin.

”Ahkeruudesta ja työntekemisestä pitää kiittää ja palkita ja sen tulee näkyä myös pankkitilillä.”

Tilanne on Heinosen mielestä huolestuttava myös siksi, että Rinteen hallitus esittää isoja korotuksia bensa- ja dieselveroon sekä suoria leikkauksia kotitalouksille.

”Vaikka yksinhuoltajaperheille aivan oikeutetusti hieman lisää ollaankin antamassa, niin viivan alle ei tavalliselle ahkeralle työtätekevälle perheelle jääkään muuta kuin miinus. Nämä päätökset tulevat vaikuttamaan merkittävällä tavalla perheiden ostovoimaan ja sen myötä kotimaan talouteen. Ihmisillä ei enää ensi vuonna olekaan edes sitä käytettävänä kauppaan mitä tänä vuonna on ollut. Muutos aiempiin vuosiin on siis iso.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen totesi vastauksessaan Helsingin Sanomille, että puolue haluaa nostaa esille kysymyksen ahkerien keskituloisten kohtelusta koska keskituloisten korkea verotus ”on räikein tapa, jolla Suomi lannistaa ahkeruutta”.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki nosti saman teeman esiin myös eduskunnan kyselytunnilla tällä viikolla. Hän oli huolissaan siitä, kuinka Suomessa ihminen voi omalla työnteollaan nousta taustasta riippumatta keski- ja hyvätuloiseksi.

”Salliiko Antti Rinteen hallitus omalla työllään vaurastumisen, vai keskitättekö pääomat sinne, missä niitä on jo valmiina”, Lepomäki kysyi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) viittasi vastauksessaan ministeriön laskelmaan, jonka mukaan noin 70 prosentilla käteen jäävä tulotaso tulee nousemaan.

”Annammeko verotuksessa tapahtua kiristymistä? Te tiedätte erittäin hyvin, että hallitus ei anna verotuksessa tapahtua kiristymistä, vaan se kiristys tulee palkan sivukuluista, jotka ovat työmarkkinajärjestöjen hyväksymät”, hän sanoi.

LUE LISÄÄ: