Vasemmistoliiton lauantaina seuraavaan hallitukseen osallistumisen kynnyskysymykseksi määrittelemä aktiivimallin purkaminen on herättänyt kiivaan väittelyn aiheesta sosiaalisessa mediassa.

”Epäonnistuneen aktiivimallin peruminen on meille kynnyskysymys. Aktivoinnin sijaan se rankaisee kymmeniä tuhansia parhaansa yrittäviä ihmisiä ja leikkaa toimeentuloa jo valmiiksi kaikista heikoimmassa asemassa olevilta”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi puoluevaltuuston kokouksessa.

Lue lisää: Vasemmistoliitto asetti ehtonsa hallitusneuvotteluille: ”Aktiivimallin peruminen on kynnyskysymys”

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen perää Twitterissä perusteluja.

”Li, miten teidän ajatuksenne kulkee eli kumpi vaihtoehto kuvaa ajatteluanne: 1) Emme usko, että aktiivimalli alentaa työttömyyttä, vai 2) ymmärrämme, että a-mallin purkaminen nostaa työttömyyttä, mutta hyväksymme sen, koska malli on periaatteessa väärin”, hän kysyy.

Li Andersson vastaa sanomalla, ettei ole oikein, että valtio leikkaa ihmisten työttömyysturvaa työttömyyden perusteella.

”Aktiivimalli leikkaa nimestään huolimatta myös aktiivisten työttömien perusturvaa, ja on ollut erityisen kohtuuton jo valmiiksi vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville”, hän sanoo.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula huomauttaa, että varsinaista näyttöä hallituksen esityksessä mainittujen tavoitteiden toteutumisesta aktiivimallissa ei ole.

”En usko sen alentavan työttömyyttä: voi olla, että aktiivimalli saa jonkun ottamaan vastaan sirpaletöitä. Samaan aikaan sen sanktioleikkaus kuitenkin työntää ihmisiä toimeentulolle, jolloin kannusteet eritoten sirpaletöihin heikkenevät merkittävästi. Lisäksi epäreiluksi koettu aktiivimalli heikentää (muita työvoimapoliittisia sanktioita enemmän) ihmisten luottamusta järjestelmään, jolla on aikaa myöten rapauttava vaikutus sosiaaliseen koheesioon (joka taas on meillä ihmisten ja elinkeinoelämän hyvinvoinnin perusta)”, hän vastaa Vartiaiselle.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Keskusteluun osallistuu myös sosiologi Paul Jonker-Hoffrén, jonka mukaan aktiivimalli ei voi toimia, koska sen lähtökohta on väärin.

”Työttömät usein hyvästä syystä ei löydä työtä, eikä keppi auta. En koskaan ymmärtänyt miten työn tarjonnan lisääntyminen kasvaisi työllisyyttä.”

Lue myös:

Vasemmistoliitto esittää uutta hoivayrityksiä koskevaa lakia – Li Andersson: ”Kohtuullista odottaa, että rahat käytetään hyvään hoivaan, ei osinkoihin”

Juhana Vartiainen ällistyi aktiivimallin kritiikistä: ”Kummallista logiikkaa – tähän perustuu aktiivimallin vaikutus”