Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tyrmää täysin muun muassa sdp:n ja SAK:n esittämän alipalkkauksen kriminalisoinnin.

”Kriminalisointi on mahdoton nykyisen yleissitovuuden aikana: silloinhan yksityiset osapuolet voisivat tehdä kolmansien henkilöiden sopimuksesta rikollisen, vaikka se olisi hyvässä hengessä tehty. Mutta kanneoikeutta voi ajatella, jos yleissitovuus rajataan vähimmäispalkkoihin”, Vartiainen vastaa Twitterissä demarinuorten puheenjohtajalle Mikkel Näkkäläjärvelle.

Näkkäläjärvi esitti aikaisemmin, että alipalkkaus on kriminalisoitava ja ammattiliitoille annettava kanneoikeus. Lisäksi hän mainitsi sdp:n jo aikaisemminkin esittämät veronumeron laajentamisen ravintola-alalle, pakolliset sähköiset kassajärjestelmät ja yritysvastuulain. Lue myös: Sdp:ltä neljä keinoa ravintola-alan ongelmien korjaamiseen: ”Esiin tulleet tapaukset ovat karmaisevia”

”On täysin vapaan yhteiskunnan vastaista, että kaksi yksityistä järjestöä voisivat omalla sopimuksellaan tehdä rikolliseksi kahden aivan muun osapuolen keskinäisen toiminnan. Yleissitovuuskin loukkaa sopimusvapautta - mutta vai vielä rikosoikeudellinen sanktio?! Ei ikinä”, Vartiainen kirjoittaa.

Sdp:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér huomauttaa, että kun puhutaan jopa elämiseen riittämättömästä palkasta, on kyse ihmisoikeusloukkauksista.

”Työntekijä on joskus sopimusta tehdessä alisteisessa asemassa eikä kyse ole tosiasiallisesti "vapaudesta". Kun puhutaan jopa elämiseen riittämättömästä palkasta, on kyse ihmisoikeusloukkauksista. Miksei tällaista voisi sanktioida”, hän kysyy.

Asia nousi keskusteluun, kun Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että osassa nepalilaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa tapahtuu laajaa ja systemaattista työntekijöiden hyväksikäyttöä Suomessa.

SAK vaatii, että rikoslakiin lisätään alipalkkauksen kriminalisoiva lainsäännös: mikäli työnantaja maksaa yleissitovan työehtosopimuksen alittavaa palkkaa, menettely tulee katsoa virallisen syytteen alaiseksi palkkarikokseksi. Lue lisää: Ministeriltä vetoomus työmarkkinajärjestöille: ”Jos haluamme, että eläkkeistä ja palveluista pidetään kiinni 10 vuoden päästäkin”