Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylitarkastaja Olavi Kärkkäinen tunnistaa epäilyksen "liian edullisista" pitsoista. Harmaan talouden asioihin erikoistunut Kärkkäinen kertoo Uudelle Suomelle, että alle kuuden euron pitsat voivat todella kieliä sääntöjen rikkomisesta.

- Jos pitsa maksaa kuusi euroa, niin ei sillä oikein elä. Kampanjat ovat eri asia, mutta jos kuusi euroa on keskihinta, täytyy olla aivan hirvittävä volyymi, Kärkkäinen sanoo.

Pitsa-asian toivat tänään esille ravintola-alan asiantuntijat Keskisuomalaisen haastattelussa. Lue lisää tästä.

Kärkkäinen kannattaa Suomeen samanlaista lainsäädäntöä kuin Ruotsissa. Se toisi ”mustat laatikot” pikaruokaravintoloiden kassakoneisiin.

- Ruotsissa käytetään sertifioituja kassakoneita. Eli kassakoneen yhteydessä on musta laatikko, joka seuraa kassakoneen toimintaa. Vain verottaja pääsee käsiksi mustan laatikon tietoihin. Ruotsissa on myös kuitinantopakko. Jos kuittia ei anna asiakkaalle pyytämättä, siitä saa 10 000 kruunun sakon. Jos kuitin jättää antamatta toistamiseen, saa 20 000 kruunun sakon, Kärkkäinen kuvailee.

Suomessa alkoholiostoksista tulee antaa asiakkaalle pyytämättä kuitti. Kärkkäinen toteaakin, että kansalaisten kannattaa pyytää myös pitsaostoksistaan kuitti.

Kärkkäisen mukaan mustat laatikot ja kuittipakko toimisivat toisiaan täydentävinä toimina. Ruotsissa tuore laki on tuottanut tulosta. Elokuusta 2009 elokuuhun 2010 alan liikevaihto lisääntyi yhdeksän prosenttia. Ruotsissa kaikki eivät kuitenkaan vielä ole ottaneet käyttöön mustia laatikoita.

- Osa haluaa mielummin maksaa sakon, koska pimeä voitto on suurempi kuin sakko, Kärkkäinen kertoo.

Kärkkäisen mukaan pitseriat ovat Suomessa ”kertakäyttöyrityksiä”. Yksi henkilö perustaa yrityksen, muttei maksa veroja. Kun verottaja kiinnostuu asiasta, omistaja myy yrityksensä esimerkiksi perheenjäsenelle, jolloin sama toiminta jatkuu eri nimellä pienen piirin sisällä.

Kärkkäisen mukaan yksi vaihtoehto olisi myös tehdä pikaruokaravintoloista luvanvaraisia, kuten alkoholin kohdalla on tehty. Näin väärinkäytöksiin voitaisiin puuttua.

- Se kuitenkin pian rajoittaisi elinkeinonharjoittamisen vapautta eikä olisi EU-säädösten mukaista. Se menisi holhouksen puolelle, Kärkkäinen sanoo.

Paljonko olet valmis maksamaan pitsasta? Ota kantaa Uuden Suomen kyselyssä täällä.