Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen väittää lyöneensä yhdessä muun SAK:n hallituksen kanssa kiky-neuvottelujen päätteeksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa kättä päälle, että työttömyysturvaa ei enää tällä hallituskaudella heikennetä. Myöhemmin saman lupauksen antoi SAK:lle Lehtosen mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

Ay-puolelta on muun muassa aktiivimallin ja nyt irtisanomissuojan heikentämissuunnitelmien yhteydessä muistuteltu tästä lupauksesta. Puheet ovat kuitenkin herättäneet myös hämmästystä, sillä varsinaiseen kiky-sopimukseen tällaista kohtaa ei ole kirjattu.

Esimerkiksi SAK:n hallituksen jäsen, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kertoi tiistaina Ylen radion Ykkösaamussa, että Sipilä ”lupasi kun kilpailukykysopimus tehtiin, että työttömyysturvan heikennyksiä ei enää tehdä, ja kaikki työelämään liittyvä lainsäädäntö valmistellaan kolmikantaisesti”.

Nyt Lehtonen kertoo, että sopimus oli suullinen.

”Tämä pitää paikkansa. Olin itse paikalla ja lyömässä kättä päälle Sipilän kanssa. Samat valat vannoi Orpo samassa tilassa joitakin viikko myöhemmin. Molemmissa läsnä oli koko SAK:n hallitus ja puheenjohtajana oli Lauri Lyly”, Lehtonen kertoo Twitterissä.

Kun kiky-sopu solmittiin keväällä 2016 kokoomuksen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä oli Alexander Stubb. Kesäkuussa kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi nousi Orpo.

”Sipilä ja Orpo kävivät SAK:n hallituksessa. Ilman heidän vakuuttelujaan kikyä ei olisi koskaan syntynyt. Piste. Sipilä kätteli vielä meidät kaikki erikseen, Orpo ei kun oli kiire toisaalle. Nämä tapaamiset olivat eri päivinä”, Lehtonen toteaa twiitissään.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun julkisuuteen täsmennetään, mistä sopimuksesta oli kyse. SAK:n nykyinen puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi tiistaina Ylen Aamu-tv:ssä hallituksen rikkovan jo toista kertaa kiky-sopimusta, kun se ajaa nyt irtisanomissuojan heikentämistä. Ensimmäinen kerta oli aktiivimalli.

Aktiivimalli-debatin yhteydessä tammikuussa Eloranta viittasi myös kiky-sopimuksen kohtaan, jossa työmarkkinakeskusjärjestöt edellyttävät, että hallitus peruu kiky-sopimuksen vaihtoehdoksi kaavaillut leikkaukset. Niiden joukossa oli myös 120 miljoonan euron leikkaus työttömyysturvaan.

LUE MYÖS: Juha Sipilän kova ulostulo: SAK ”todella suuri pettymys” – Aktiivimalli-riitelyssä on kyse tästä

Pääministeri Sipilän lehdistöavustaja Eeva Kärkkäinen täsmentää nyt Twitterissä, että pääministerin lupaus koski juuri näitä ehdollisia lisäleikkauksia.

Tämän kirjauksen lisäksi SAK sai nyt Lehtosen mukaan asiasta suullisen lupauksen. Lehtonen korostaa, että ”sopimusteknisesti suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen”.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen paheksuu Twitterissä ”työmarkkinakartellin ja hallituksen salaisten keskustelujen toimintatapaa”.

”Eduskunta ja suuri osa hallituksestakin on sivussa, ja vedotaan epämääräisiin suullisiin lupauksiin, joita kukin tulkitsee omalla tavallaan”, Vartiainen toteaa.

Lehtonen vastaa, että suullisen sopimuksen viestimisestä kansanedustajille kantavat vastuun Sipilä ja Orpo.