Kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.).Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Niinistö väittää, että hallitustunnustelija Jyrki Katainen tarjosi perussuomalaisille vain hyvin rajallista erivapautta EU-asioissa.

Niinistön mukaan Kataisen tarjous oli todellisuudessa se, että perussuomalaiset olisi saanut äänestää hallituksessa kaksi kertaa EU-tukipaketteja vastaan.

–Ja sekin tuli vasta ihan viime vaiheessa, sanoo Niinistö Uudelle Suomelle.

Niinistö ei osaa kertoa, miten ”kaksi kertaa” oli tarkemmin määritelty, eli oliko ei-äänet rajattu esimerkiksi äänestyksen Kreikan lisätuista tai päätökseen väliaikaisesta tai pysyvästä kriisirahastosta.

Uusi Suomi ei perjantaina iltapäivällä tavoittanut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinia selventämään asiaa. Aiemmin päivällä Soini perusteli Uudelle Suomelle, miksi edes erivapaudet eivät houkutelleet puoluetta hallitukseen.

–Mä en ole vihreä, Soini sanoi. Lue lisää täältä.

Niinistön väitteelle ei ole vahvistusta myöskään kokoomuksesta.

Katainen kertoi tänään tiedotustilaisuudessa ehdottaneensa perussuomalaisille vaihtoehtoa, jossa perussuomalaisilla olisi ollut erivapaus äänestää hallituksen kantaa vastaan keskeisissä EU-asioissa. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että hallituksella olisi ollut näissä asioissa eduskunnassa vähemmistö.

Jussi Niinistön mukaan Kataisella oli myös yksi tiukka ehto jokaisessa harkitussa hallituskokoonpanossa.

–Joka kokoonpanossa piti olla RKP mukana, ilman sitä ei syntyisi hallitusta. Mikä siinä on? Niinistö ihmettelee.