Vatikaanin entinen Washingtonin-suurlähettiläs, entinen arkkipiispa Carlo Maria Vigano sanoo Paavi Franciscuksen tienneen jo vuonna 2013 katolisten pappien Yhdysvalloissa harjoittamasta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vigano kertoo itse olleensa paaviin yhteydessä amerikkalaisen kardinaali Theodore McCarrickin toimista, mutta paavi ei tehnyt asialle mitään.

”Hän tiesi vähintään 23. kesäkuuta 2013, että McCarrick oli sarjasaalistaja. Paavi tiesi hänen olevan turmeltunut, mutta suojasi tätä katkeraan loppuun asti”, Vigano kirjoitti National Catholic Register -lehdessä julkaistussa kirjeessään.

McCarrick erosi seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytösten takia. Paavi myönsi hänelle eron heinäkuussa. McCarrickia on syytetty alaikäisten ja pappisseminaarissa olleiden aikuisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta hän on sanonut olevansa syytön.

”Vasta, kun paavin oli pakko mediahuomion takia reagoida raporttiin alaikäisen hyväksikäytöstä, hän ryhtyi toimiin McCarrickin suhteen pelastaakseen imagonsa mediassa”, Vigano jatkaa kirjeessä CNN:n mukaan.

Vigano vaatii paavia eroamaan asian vuoksi.

”Paavi Franciscuksen on ensimmäisenä näytettävä esimerkkiä McCarrickin tekoja salanneille kardinaaleille ja piispoille ja erottava yhdessä heidän kanssaan.”

Paavin eroaminen virastaan on äärimmäisen harvinaista. Vuonna 2013 Franciscuksen edeltäjä paavi Benediktus XVI erosi tehtävästään terveyssyistä. Edellinen virastaan eronnut paavi oli vuonna 1415 eronnut Gregorius XII.

Irlannissa parhaillaan vieraileva Franciscus BBC:n mukaan pyysi sunnuntaina pitämässään messussa anteeksiantoa lasten hyväksikäytöstä vaienneille katolisen kirkon jäsenille.

Paavi Franciscus tuomitsi aikaisemmin tällä viikolla kannanotossaan katolisessa kirkossa vallinneen vaikenemisen kulttuurin ja pappien harjoittaman laajan lasten seksuaalisen hyväksikäytön. Paavi kertoo maanantaina julkaisemassaan kirjeessä häpeävänsä asiaa ja kokevansa tunnontuskia sen vuoksi.

Yhdysvaltain suuren valamiehistön raportti syyttää noin 300:a katolista pappia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvalloissa ja katolista kirkkoa asian järjestelmällisestä peittelystä. Uskottavien syytteiden mukaan uhreina on ollut vähintään noin tuhat lasta kymmenien vuosien aikana.

Lue myös: Paavi Franciscus tunnusti katolisen kirkon epäonnistumisen: ”Hylkäsimme lapset”