Erittäin pahaan solmuun menneissä kunta-alan työmarkkinaneuvotteluissa on palattu jälleen neuvottelupöytään etsimään ratkaisua.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren toivoo nyt nopeaa ratkaisua kunta-alalle. Hänen mukaansa koronapandemian aiheuttamien vaikutusten keskellä tilannetta työmarkkinoilla pitäisi vakauttaa.

”JUKO on edelleen valmis sopimusratkaisuun hyvinkin nopeasti”, Löfgren sanoo.

Hänen mukaansa kunta-alan ratkaisujen pitää löytyä nopeasti. Löfgren arvioi, että ratkaisun pitää löytää ”pikemmin päivissä kuin viikoissa” tai neuvottelut venyvät syksyyn.

”Kuntatyönantajan täytyy nopeasti päättää, mitä se haluaa.”

Kunta-alan neuvottelut ovat olleet vaikeat. Eri osapuolilla on ollut paljon tavoitteita neuvotteluissa.

Samalla kunta-alan neuvotteluja on käyty keskellä koronapandemiaa ja pahenevaa talouskriisiä. Kuntien talousnäkymät ovat tällä hetkellä erittäin karut.

Ennen vappua neuvottelut ajautuivat pahaan solmuun, kun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ratkaisuesitys kunta-alalle ei tullut hyväksytyksi.

Neuvottelujärjestö Sote, eli hoitajajärjestöt Tehy ja Super, ei hyväksynyt ratkaisuesitystä.

”Kun ratkaisuesitys on kaatunut, emme mekään ole enää siihen sitoutuneita. Siellä oli asioita, jotka olivat meille todella tuskallisia”, Löfgren sanoo.

Kunta-alan sopimusneuvotteluihin osallistuvat neuvottelujärjestöt JUKO, Sote, Julkisen alan unioni JAU ja KT Kuntatyönantajat.

Maanantaina Kuntatyönantajat kävi neuvotteluja eri neuvottelujärjestöjen kanssa.

Vapun jälkeen nokittelu työntekijäliittojen välillä on ollut julkisuudessa poikkeuksellisen rajua. Löfgren muistuttaa valtavirran kuntakentässä olevan, että yhteistyötä tehdään koko ajan ja että tilannekuva nähdään hyvin pitkälle samanlaiseksi.

”Näitä tulehtumisia on lähinnä Sote ry:n ja muiden välillä.”

Löfgren arvioi nähdyn nokittelun kuvastavan sitä, että koko kunta-alan sopimusjärjestelmä on tullut melko lailla tiensä päähän.

”Malli, jossa palkansaajien lähtökohtaisesti odotetaan tekevän koko ajanyhteistyötä keskenään, ei ehkä näihin olosuhteisiin enää istu”, Löfgren sanoo.

Jos kaikkien hyväksyttävissä olevaa ratkaisua ei kunta-alalla edelleenkään löydy, JUKO on valmis myös erillisratkaisuun mahdollisen yhteisymmärryksen löytävien järjestöjen kesken.

”Tässä tilanteessa meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ajatella asiaa oman jäsenkuntamme kannalta.”