”Nyt olisi oikea hetki sille, että uusien asuntojen taloyhtiölainat tästä eteenpäin kiellettäisiin”, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo Markkinaraati-ohjelmassa.

Tällöin Suomen asuntomarkkinat olisivat Metsolan mukaan vakaammat ja helpommin ennakoitavat.

”Nyt ajoitus olisi juuri oikea. Tämä on niin ilmeistä.”

Hän kertoo tehneensä ”oman selvitystyönsä” päänsä sisällä.

”Kymmenen vuotta sitten olin ideoimassa tämän mallin, että tuloutetaan uusien asuntojen taloyhtiölainojen lyhennykset kirjanpidossa ja saadaan niistä vuokranantajille verovähennyskelpoisia ja käynnistyi tällainen kova buumi. Minusta meidän täytyy tässä kohtaa todeta, että näiden uusien asuntojen taloyhtiölainojen muuttuvat kustannukset ja näistä kustannuksista aiheutuvat riskit ovat liian vaikeita ymmärtää ja ennakoida. Kaikki näkevät sen tällä hetkellä.”

Metsola tunnusti jo vuonna 2018, että hän tuli ”luoneeksi eräänlaisen ilmestyskirjan pedon”. Markkinaraadissa Metsola vertaa nykyistä tilannetta matkustaja-autolautta Estonian uppoamiseen.

”Nyt nämä taloyhtiölainojen yllättäen pompahtavat korot ja hoitokustannukset ovat kuin vesi Estonian autokannella.”

”Yllättävän monelle tämä on tullut yllätyksenä”, Metsola sanoo.

Metsola puhuu ”pallon heittämisestä” ja viittaa hallitusohjelmaan, johon on kirjattu esimerkiksi taloyhtiöiden hallitun alasajon helpottaminen.

Hypon asuntorahoitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen kiittää Metsolan ehdotusta.

”Tässä on tullut suurena yllätyksenä juuri tämä, että siellä voi olla henkilöitä, jotka ovat hoitaneet omat asiansa ja heillä on velaton oma omistus, mutta jos muut eivät pystykään maksamaan vastuitaan, tulee sitten yllätyksenä, että hetkinen, mehän vastaamme tästä yhdessä”, Kuosmanen sanoo.

Myös Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes myöntää, että varmasti on niitä, jotka eivät ole ymmärtäneet taloyhtiölainan merkitystä. Hänen mielestään taloyhtiölainoja kuitenkin demonisoidaan liikaa, eikä hän kannata kieltoa.

Oli silti hyvä, että heinäkuun alusta tuli voimaan muutos, jonka mukaan taloyhtiölainat voivat olla uudisrakentamisessa enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta, Hughes katsoo.

Katso oheiselta videolta, miten Markkinaraati arvioi asuntosijoittajan pahimpia riskejä juuri nyt.

LUE SEURAAVAKSI: