Italian talouskasvu hyytyy tänä vuonna lähelle nollaa, eikä ensi vuosi tuo tullessaan merkittävää parannusta. EU-vaaleihin valmistautuva maan hallitus ei kuitenkaan aio kiristää vyötä. EU:n kolmanneksi suurimman kansantalouden julkinen vaje repeää tänä vuonna vääjäämättä lähelle 2,5 prosenttia kansantuotteesta.

Italian teollisuuden keskusliitto Confindustria ennustaa, että talouskasvu hyytyy nollaan. Myös kansainvälinen valuuttarahasto IMF uskoo vain korkeintaan 0,1 prosentin kasvuun. Rooman hallitus lähtee omissa budjettisuunnitelmissaan 0,2 prosentin kasvusta.

Valtiovarainministeri Giovanni Trian mukaan hitaampi talouskasvu tarkoittaa, että kuluvan vuoden vaje on 2,4 prosenttia kansantuotteesta, ei 2,04 prosenttia, kuten hallitus aiemmin lupasi EU:n komis­siolle. Taloustutkimuslaitokset korostavat, että vaje voi hyvinkin nousta yli 2,5 prosentin.

Italian pitää lähettää budjettisuunnitelmansa Brysseliin arvioitavaksi huhtikuun loppuun mennessä. Komissio tuskin turvautuu mihinkään rangaistustoimenpiteisiin ennen toukokuun EU-vaaleja.

Rooman populistihallitusta käytännössä johtava sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini tietää tämän eikä selvästi aio perääntyä.

Salvini johtaa oikeistopopulistista Liiga-puoluetta. Hän yrittää mahdollisen vaalivoiton turvin rakentaa EU-parlamenttiin vahvaa populistiryhmää, joka sekoittaisi perinteiset voimasuhteet ja pakottaisi komission väljentämään euroalueen budjettisääntöjä. LUE LISÄÄ: Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

Berliiniläisen DIW-taloustutkimuslaitoksen johtajan Marcel Fratzscherin mielestä Italian vaje on EU:n kriittisin haaste.

”Pidän konfliktia Italian kanssa paljon kovaa brexitiä suurempana riskinä Euroopan taloudelle”, Fratzscher tähdensi uutistoimisto Reutersille viime viikolla.

Sveitsiläispankki UBS:n euro­alueen pääekonomisti Ricardo Garcia varoittaa, että Italian luottokelpoisuus romahtaa, jos Eurooppa ajautuu taantumaan. Garcia muistuttaa, ettei Rooman hallituksella ole varaa elvyttäviin toimenpiteisiin, jos taantuma tulee. Sen pitäisi pikemminkin säästää, mutta niin ei tehdä, koska säästöt hidastaisivat kasvua entisestään.

LUE MYÖS: Paha huoli heräsi: ”Suomalaisten veronmaksajien rahoja ei saa mennä Italian pankkien pelastamiseen”