Kansalaisjärjestö Finnwatch on löytänyt vakavia ongelmia Iittalan ja Marimekon alihankkijan toiminnasta Thaimaassa. Järjestö sanoo, että ”suomalaista designia tehdään vaarallisen halvalla Thaimaassa”.

Design-lasia tuottavalta tehtaalta löytyi muun muassa vakavia työturvallisuusongelmia, alhaisia palkkoja ja epäselvyyksiä muun muassa vuosilomien korvaamisessa.

-Työntekijät käsittelevät vaarallisia lasin valmistuksessa käytettäviä kemikaaleja ja silikoosille altistavaa kvartsihiekkaa täysin puutteellisilla suojavarusteilla, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Thaimaan Nakhon Pathomin maakunnassa sijaitseva tehdas valmistaa Iittalalle Oiva Toikan suunnittelemia Kastehelmi-kulhoja ja -kakkuvateja. Marimekko hankkii tehtaasta Anu Penttisen suunnittelemia Sukat makkaralla -tuotteita.

-Satoja tuotteita päivässä tekevät työntekijät työskentelevät 7–9 euron päiväpalkalla. Palkat ovat laillisella tasolla, mutta niillä on vaikeaa elättää perhettä, Vartiala sanoo.

Finnwatchin mukaan tehtaan työntekijät olivat tyytymättömiä myös siihen, että he eivät saa pitää lakisääteisiä vuosilomiaan vapaina. Tehtaalla ei toimi ammattiliittoa eivätkä haastatellut työntekijät olleet tietoisia oikeuksistaan.

Marimekko sanoo seuraavansa raaka-aineiden alkuperää sekä tuotanto-olosuhteita säännöllisesti ja kertoo hankintaketjun hallinnan olevan tärkein yritysvastuun osa-alue. Finnwatchin selvityksen mukaan yrityksen tutkittujen lasituotteiden raaka-aineita ei kuitenkaan valvota. Järjestö sanoo, että Marimekko ei myöskään läheskään aina tiedä missä ja miten sen keskeinen raaka-aine, puuvilla, valmistetaan.

-Marimekon vastuullisuuslupauksia ei kaikilta osin voida pitää uskottavina, Vartiala toteaa.

Finnwatch syyttää Marimekkoa myös salailusta:

-Yritys kieltäytyi kertomasta alihankkijoitaan Finnwatchille vaikka järjestö olisi ollut valmis suojamaan tiedot salassapitosopimuksella.

Iittalan tuotteita markkinoiva Fiskars sen sijaan saa kiitosta.

-Fiskars toimi avoimesti tutkimuksemme aikana. Yritys oli myös pyrkinyt vaikuttamaan thaimaalaiseen alihankkijaansa työturvallisuuden parantamiseksi, ja joitain Fiskarsin vaatimuksesta tehtyjä muutoksia oli nähtävillä tehtaalla.

Uusi Suomi ei aamulla tavoittanut kumpaakaan yhtiötä kommentoimaan asiaa.

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö. Sen taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.