Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoo, että Kreikalla on perjantaihin aikaa anoa lainaohjelman jatkoa. Jos Kreikka ei tähän pysty, ”se on sitten siinä”, Dijsselbloem linjaa Kathimerini-lehden mukaan.

Kreikan nykyinen lainaohjelma päättyy helmikuun lopussa, ja jos maa ei pääse sopuun uusista maksuohjelmista tai ehdoista, Kreikka voi ajautua maksukyvyttömyyteen viikkojen kuluessa. Ehtona on ollut Kreikan talouden tiukat sopeutustoimet, joita maan uusi hallitus ei hyväksy.

Kreikka marssi ulos eilen maanantai-iltana järjestetystä euroryhmän kokouksesta, jossa lainaohjelman jatkosta neuvoteltiin. Kreikan hallitus kuvasi ehtoja absurdeiksi.

Euroryhmän ministerit olivat pettyneitä. Suomen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) kertoi muun muassa Helsingin Sanomille, että ilta tolkulla istuminen ilman ratkaisun syntymistä ”syö ihmistä”.

Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis väitti Kathimerinille, että EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici olisi näyttänyt hänelle aiemmin maanantaina julkilausumaa, jonka hän olisi hyvin voinut allekirjoittaa. Euroryhmässä ehdot olivat hänen mukaansa aivan toisenlaiset.