Euroryhmä ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat päättäneet helpottaa Kreikan tilannetta leikkaamalla maan veloista 40 miljardia euroa, kertoo kansainvälinen media.

Velkahelpotusten pääasiallinen toteutustapa on Kreikan kahdenvälisten valtionvelkojen korkojen leikkaaminen. Financial Timesin mukaan muun muassa Espanja ja Italia laskevat korkonsa niin alas, että ne ”todennäköisesti lainaavat Kreikalle tappiollisesti”.

Korkohelpotuksen lisäksi Euroopan keskuspankki palauttaa Kreikalle 11 miljardin euron voitot, jotka se on tehnyt ostamalla Kreikan velkapapereita. Myös Kreikan velkojen maksuaikaa pidennetään.

Lisäksi euroryhmä on valmis myöntämään Kreikalle uuden, noin 34 miljardin euron lainaerän aiemmin sovitusta tukipaketista.

–Uusi päivä alkaa kreikkalaisille, kuvaili Kreikan pääministeri Antonis Samaras runollisesti tuntojaan euroryhmän ilmoitettua neuvottelujen tuloksesta.

Saavutettu sopu takaa Kreikan pankeille niiden tarvitseman tuen ja takaa, että Kreikka pystyy maksamaan julkisen sektorin työntekijöiden palkat ja eläkkeet. Uuden lainaerän Kreikka tulee saamaan joulukuun 13. päivänä. Kreikka on odottanut tukirahoja jo kesäkuusta.

Euroryhmä ja IMF sopivat, että tavoitteena on laskea Kreikan julkinen velka 124 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2020 ja 110 prosenttiin vuoteen 2022 mennessä.

Eurovaluutta ja Aasian pörssit ovat olleet nousussa päätöksen jälkeen, kertoo BBC.