Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoo Twitterissä, että maan rajavalvontaa on tiukennettu eikä laitonta maahantuloa sallita missään olosuhteissa.

”Merkittävä määrä siirtolaisia ja pakolaisia on kokoontunut suuriin ryhmiin Kreikan ja Turkin maarajalle ja heillä on aikomuksena ylittää raja laittomasti. Sanon tämän nyt selvästi: minkäänlaista laitonta maahantuloa ei sallita. Tiukennamme rajojemme valvontaa”, hän tviittasi perjantaina iltapäivällä.

Lue Lisää:

Syyriassa kiihtyvään konfliktiin ajautuneen Turkin viranomaiset kertoivat varhain perjantaina alkavansa päästää syyrialaisia pakolaisia maan rajojen läpi Eurooppaan. Uhkauksen toteuttaminen tarkoittaisi EU:n ja Turkin solmiman pakolaissopimuksen purkautumista, sillä Turkki on pidätellyt siirtolaisia ja pakolaisia etenemästä kauttaan Euroopan maihin.

Mitsotakis toteaa, ettei Kreikalla ole vastuuta Syyrian traagisista tapahtumista.

”Emme aio kärsiä muiden tekemien päätösten seurauksista. Olen informoinut Euroopan unionia tilanteesta”, hän kirjoitti Twitterissä.

Suomen sisäministeriö sanoi aikaisemmin tänään, ettei ministeriöön ole tullut vahvistettua viranomaistietoa siitä, että Turkissa olisi avattu rajoja.

”Vahvistettua tietoa siitä ei ole, että Turkki olisi avaamassa rajaansa EU:hun tai että maahantulijoiden määrä olisi äkillisesti kasvanut. Suomen ja EU-maiden viranomaiset seuraavat tilannetta”, kertoo sisäministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Laura Yli-Vakkuri kertoi perjantaina.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan Euroopan unioni ja jäsenvaltiot ovat valmistautuneet, jos tilanne jostain syystä muuttuu. Suomessa on päivitetty varautumissuunnitelmia ja harjoiteltu.

”Olemme hyvin varautuneita. Olemme harjoitelleet erilaisia skenaarioita. Mitään erityistä syytä huoleen ei ole”, hän sanoi Ilta-Sanomille.

Lue seuraavaksi: