Kreikan parlamentti hyväksyi sunnuntaina hallituksen esittämän kovan säästöbudjetin. Lähes kymmenen miljardin euron veronkorotukset ja leikkaukset sisältävän budjetin ja aiemmin viikolla läpi menneen 13,5 miljardin euron säästöpaketin hyväksyminen oli Kreikan velkojien ehto uuden tukierän myöntämiselle.

Kolmensadan edustajan parlamentissa 167 edustajaa äänesti säästöbudjetin hyväksymisen puolesta. Tulos katsottiin jopa yllättävän selkeäksi tueksi konservatiivijohtoiselle hallitukselle.

Sen sijaan parlamentin ulkopuolelle säästöt aiheuttivat kovaa vastustusta. Tuhannet kreikkalaiset kokoontuivat sunnuntaina rauhallisesti sujuneeseen mielenosoitukseen parlamentin ulkopuolelle. He ilmaisivat vastustavansa julkisen sektorin palkkojen ja eläkkeiden uusia, jopa 15–25 prosentin leikkauksia.

Toisin kuin Kreikan pääministeri Antonis Samaras on vaatinut, Kreikka ei ehtojen täyttymisestä huolimatta saa uutta tukilainaa heti. Talouslehti Financial Timesin mukaan euromaat tuskin päättävät vielä maanantaina uuden tukierän luovuttamisesta Kreikalle. Kreikan velkojat eli troikka – euromaat, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto – ovat erimielisiä siitä, kuinka Kreikka kykenee saamaan velkataakkansa siedettäväksi vuoteen 2020 mennessä. Uudessa budjetissa velka kasvaa entisestään.

Kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan Kreikan valtion velka nousee vuoden 2013 budjetin myötä 346 miljardiin euroon. Tämä on 190 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, kun vielä tänä vuonna velkaa oli 175 prosenttia bkt:sta. EU:n ja Euroopan keskuspankin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Kreikka ei pysty vuoteen 2020 menneessä laskemaan velkaansa 120 prosentin tasolle, mikä Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan olisi kestävä velkataso pitkällä aikavälillä.

Kreikka tarvitsee uuden lainaerän kipeästi, sillä sen velkoja on erääntymässä ja pankkeja uhkaa kassavaje.

–Velkojiemme on aika tehdä, mitä kuuluu... Ja me uskomme että he tekevät sen, sillä me olemme täyttäneet ehdot, sanoi pääministeri Antonis Samaras parlamentille.