Kreikan valtionlainojen arvo on noussut enemmän kuin minkään muun Bloombergin maailmanindeksiin kuuluvan valtion bondin arvo, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Tuottoa Kreikka-sijoittajalle on tullut rajut 23 prosenttia pelkästään tänään päättyvän vuosineljänneksen aikana.

Euroopan komissio ennustaa Kreikalle täksi vuodeksi talouskasvua ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Valtio on ollut pitkää täysin konkurssikypsässä tilassa, ja sen lainoihin sijoittaminen on ollut hyvin riskialtista. Näillä markkinoilla häärivät käytännössä rajuakin riskiä karttamattomat kansainväliset sijoitustalot.

EKP:n Mario Draghin kesäkuussa 2012 pitämästä puheesta Kreikan lainoilla on voinut vaurastua tähtitieteelliset 439 prosenttia korkojen aletessa.

Kreikan kymppivuotisen lainan korko on nyt noin 6,6 prosenttia, kun se oli huipussa maaliskuussa 2012 huimat 44,2 prosenttia. Bondien kohdalla arvo nousee, kun niiden korko laskee.

Toinen raju tuottopaperi on ollut Portugalin valtionlaina. Tämän ongelmavaltion paperi on tuottanut alkuvuonna 12 prosenttia.

Euroalueen surkein tuotto on irronnut tänä vuonna Suomen valtionlainasta, 2,6 prosenttia.