Kreikalle suunniteltu toinen tukipaketti on käytännössä kuolleena syntynyt, arvioi arvostettu talouslehti Financial Times tylysti.

Viimeisen naulan arkkuun löi FT:n mukaan Suomi vakuusvaatimuksineen. Jo ennen tätä paketin arvoa alensi yksityisen sektorin heikko osallistuminen sen kustannuksiin, ja nyt sen pelätään viivästyvän tai jopa kaatuvan.

–Vaikka Suomen kysymys saataisiin ratkaistua, paketti ei estä Kreikan ajautumista maksukyvyttömäksi: Kreikan kaksivuotisten lainojen korot ovat nousseet jo 44 prosenttiin, lehti toteaa.

Lehden mukaan toisessa tukipaketissa oli perustavanlaatuinen virhe: se oli suunniteltu suurten eurooppalaispankkien tyynnyttelemiseksi, ei Kreikan helpotukseksi.

Financial Timesin mukaan jopa pankit ovat kuitenkin nyt alkaneet kirjata itselleen tappioita Kreikan veloista. Lehden mukaan Suomen aloittama vakuusväittely osoittaa, ettei uudella velalla ole erityisasemaa suhteessa vanhoihin.

–On uskomatonta, että Kreikan viranomaiset ovat valmiita hyväksymään niin riskialttiin yksipuolisen sopimuksen kuin Suomen vakuudet ovat, lehti kummastelee.

–Vakuuskeskustelu on jälleen uusi todiste siitä, kuinka hankala paikka kriisistä on poliittisesti tullut päättäjille.

Kotimaassa on tänään keskusteltu Suomen vakuusvaatimusten oikeutuksesta. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko ottaa näkökulmassaan osaa keskusteluun.