Kokoomuslainen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kysyy Puheenvuoro-blogissaan, onko Kreikkaa pakko rahoittaa.

Korhola myös kritisoi EU:n ja EKP:n pelottelua siitä, että Kreikan velkasaneeraus johtaisi pahempaan kriisiin.

- EKP:n dogmaattisen kielteinen kanta velkahelpotuksiin ja hallitsemattomalla konkurssilla uhkailu tosiasiassa pahentaa epävakautta sen lieventämisen sijaan. Negatiiviset lieveilmiöt ovat jo realisoituneet tai realisoituvat pian joka tapauksessa, sillä Kreikan velkataakka on kestämätön ja säästöohjelma tehoton, Eija-Riitta Korhola kirjoittaa.

- EU-retoriikkaan näyttää kuuluvan se, että velkajärjestely-sanan yhteyteen liitetään lähes aina ’hallitsemattomuus’, kun taas lainanantoon liitetään ’hallittu’, ’talouskuri’ ja ’pelisäännöt’, Korhola huomauttaa.

Samaa retoriikkaa on nyt toistanut myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, joka lateli tutun lauseen: Jos Kreikan velkajärjestely toteutuu, seurauksena on hallitsematon kierre ja katastrofi.

Korhola viittaa blogissaan ”Tohtori Tuhoksi” nimetyn taloustieteilijän Nouriel Roubinin ajatuksiin. Roubinin mukaan Kreikan hallittu velkajärjestely olisi tehtävissä ilman käsistä karkaavia ulkoisia vaikutuksia.

Toinenkin kokoomuslainen meppi, Ville Itälä, käsittelee blogissaan Kreikan tilannetta. Itälä ehdottaa hallitusohjelmaan kirjattavaksi sitä, että tukea ei enää anneta Kreikan uuslainoitukseen. Tämä voisi Itälän mielestä käydä sekä EU-myönteiselle kokoomukselle että EU-kriittiselle perussuomalaisille.

Myös rahoitusmaailmassa on havaittavissa äänenpainojen muutoksia. Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kehotti hiljattain lopettamaan Kreikan ja Euroopan muiden kriisimaiden tukemisen ja suuntaamaan rahat sen sijaan saksalaispankkien vahvistamiseen.

Aiemmin Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist on ennustanut jopa euron kaatumista.