Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov tyrmää täysin Britannian esittämät todisteet siitä, että Venäjä olisi Salisburyssa tehdyn iskun takana.

–Britannian todisteet eivät vakuuta. Valitettavasti emme ole nähneet yhtään riittävän kattavaa todistetta tai selitystä Britannian näkemykselle, hän sanoi uutistoimisto TASSille.

TASSin tietojen mukaan Britannian Moskovan-suurlähetystö piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden aiheesta.

Peskovin mukaan myös venäläisten diplomaattien karkotuksista tällä viikolla päättäneiden länsimaiden tulisi miettiä, ovatko Britannian esittämät todisteet riittäviä.

Kreml toisti keskiviikkona jälleen aikaisemman kantansa, jonka mukaan sillä ei ole mitään tekemistä Salisburyn tapahtumien kanssa. Venäläinen Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat hermomyrkkyhyökkäyksen kohteeksi Britanniassa maaliskuun alussa.

Britannia ei ole tuonut julkisuuteen kiistatonta näyttöä siitä, että juuri Venäjä olisi venäläisen ex-agentin murhayrityksen takana. Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi kuitenkin omassa tiedostustilaisuudessaan maanantaina, että Britannian pääministeri Theresa May esitti Eurooppa-neuvoston kokouksessa viime viikon lopulla uusia todisteita siitä, että Venäjä on hermomyrkkyiskun tekijä.

Suomessa muun muassa entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä perussuomalaisten Tom Packalén ja Laura Huhtasaari olisivat kaivanneet pitävämpiä julkisia todisteita Suomen karkotuspäätöksen taakse.

Entinen diplomaatti Jukka Seppinen ja historioitsija Jukka Tarkka arvioivat tänään, että Suomi toimi oikein.

Lue lisää: Suomalaistutkijat karkotuspäätöksestä: ”Siksi oli oikein reagoida nyt”

Pitkään Venäjää seurannut Institute of International Affairs Praguen tutkija ja New Yorkin yliopiston entinen professori Mark Galeotti puolestaan sanoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin arvioineen länsimaiden reaktiot väärin Salisburyn hermomyrkkyiskun osalta. Hän myös korostaa, että länsimaat reagoivat nyt ensimmäisen kerran yhdessä Venäjän toimintaan.

Sotilasliitto Nato kertoi tiistaina venäläisdiplomaattien akkreditointien peruuttamisesta päämajassaan. Maanantaina yli 20 maata ilmoitti Venäjän vastaisista toimista, pääosin diplomaattien karkotuksista. Suomi karkottaa yhden venäläisen diplomaatin.

Lue myös:

Venäjä-tutkija: ”Vladimir Putin meni vihdoin liian pitkälle”

Venäjän ulkoministeri: ”Emme siedä länsimaiden röyhkeyttä - voitte olla varmoja siitä, että vastaamme”

”Syytä keskittää voimia siihen, että kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon”

Juha Sipilä karkotuspäätöksestä: ”Toimi on huolellisesti harkittu ja mitoitettu”