Italian poliittinen kriisi on edennyt uudelle tasolle, kun hallitusta muodostavan populistipuolue Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelija Luigi Di Maio vaatii presidentti Sergio Mattarellaa virkasyytteeseen eli viralta pantavaksi.

Presidentti Mattarella esti veto-oikeudellaan euroskeptikko Paolo Savonan valinnan valtiovarainministeriksi. Savona on puhunut Italian euroeron puolesta. Di Maio katsoo, että presidentti on toimillaan aiheuttanut ”institutionaalisen kriisin”, BBC kertoo.

Savonan torppaaminen kaatoi pääministeriehdokas Giuseppe Conten hallitusneuvottelut oikeistopuolue Liigan kanssa ja hän ilmoitti jättävänsä tehtävän. Italia on ollut vailla hallitusta maaliskuun vaaleista lähtien.

Viiden Tähden liikkeen Luigi Di Maion ja Liigan Matteo Salvininjulkista velkaa kasvattava hallitusohjelma on jo nostanut Italian pitkiä korkoja. Savonan valinta olisi voinut suistaa Italian kaaokseen markkinoilla, Kauppalehti kertoo.

Presidentti Mattarella sanoi, ettei hän tee päätöstään kevyin mielin, mutta hänen on mahdotonta hyväksyä euroeron kannattajaa valtiovarainministeriksi.

– Epävarmuus eurojäsenyydestä on jo hälyttänyt ulkomaiset investoijat, jotka ovat sijoittaneet yrityksiin ja bondeihin. Valtionlainojen korkomarginaalin repeäminen lisää valtionvelkaa ja vähentää mahdollisuus panostaa sosiaalisektorille, Mattarella sanoi uutistoimisto Ansa Newsin mukaan.

Viiden tähden liikkeen nimetön lähde luonnehti Ansa Newsille Savonan eurovastaisuutta valeuutiseksi. Savona itse sanoutui irti väitteistä, että hän haluaisi Italian irti eurosta. Sunnuntaisessa lausunnossaan hän sanoi vain haluavansa erilaisen Euroopan, vahvemman, mutta reilumman.

Presidentti Mattarellan ennakoidaan muodostavan virkamieshallituksen. BBC:n mukaan Italia on toisaalta hyvin lähellä ennenaikaisia uusia vaaleja.

Lue myös:

Italian uuden pääministerin nimi varmistumassa - ”Koko euroalueen vakaus on vaarassa”

Suomalainen asiantuntija Italian tilanteesta: ”Tämä ei voi päättyä hyvin”

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Beppe Grillo: ”Kaksi eri euroa voisi olla hyvä ajatus”

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta