Venäjällä on sunnuntai-iltana esitetty laaja kahden tunnin mittainen dokumentti ”Krim: matkalla kotiin” Krimin liittämisestä Venäjään.

Maailmalla laajasti uutisoituun dokumenttiin haastateltiin myös presidentti Vladimir Putinia, joka kertoi avoimesti osallisuudestaan ja roolistaan Krim-operaatiossa. Putin myös paljastaa olleensa valmis nostamaan ydinasejoukkojen valmiustasoa.

– Etenin kuitenkin siinä uskossa, ettei niin pitkälle tarvitsisi mennä, Putin kertoi The Washington Post -lehden mukaan.

Putinin mukaan Venäjä ei koskaan rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kun se lähetti presidentin määräyksellä erikoisjoukkoja, maihinnousujoukkoja ja laskuvarjojääkäreitä vuokraamaansa Krimin tukikohtaan.

Kansainvälisiä sopimuksia ei Venäjän mukaan rikottu, koska Ukrainan kanssa tehty vuokrasopimus salli 20 000 venäläissotilaan läsnäolon Krimillä. Tuota lukua ei koskaan ylitetty, Putin painotti. Dokumentissa Putin myöntää, että tavoite oli selvä kaiken aikaa, mutta tekosyynä käytettiin venäläistukikohtien vahvistamista.

– Tiedättekö, mikä etumme oli? Se että minä tein tämän henkilökohtaisesti. Ei siksi, että olisin tehnyt kaiken oikein, mutta kun kaikesta päätti hallituksen korkein henkilö, oli määräyksiä noudattavien helpompi tehdä työtään, Putin toteaa dokumentissa The Washington Post -lehden mukaan.

Putin ei ole esiintynyt julkisuudessa runsaaseen viikkoon. Dokumentti oli kuvattu aiemmin ja sitä oli mainostettu myös Venäjän valtiollisella tv-kanavalla. Putinin odotetaan astuvan julkisuuteen maanantaina, kun hänen on määrä tavata Kirgisian presidentti Pietarissa.