Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) lähetti tiedotustilaisuudessaan hetki sitten poikkeuksellisen vakavan viestin kaikille suomalaisille.

”Tilanne vaatii nyt jokaisen sitoutumista ohjeisiin. Tämä antaa parhaan suojan hoitohenkilökunnalle ja ikäihmisille. Linjaukset tehty koko kansankunnan parhaaksi, meillä ei ole varaa riskipeliin. Viikonlopun menoja miettiessä otettava vakavasti lähikontakti. Jos linjauksiin ei sitouduta, hallitus pohtii uusia linjauksia. Pääministeri Sanna Marin on antanut keskusteluissa ymmärtää, että liikkumisen kieltäminen keinovalikoimassa. Paljon vaatiminen perusteltua, jos me kaikki sitoudumme ohjeisiin”, hän sanoi.

Kiuru kertoi, että Suomessa on todettu kaksi tartuntaa Lapin hiihtokeskuksista palanneilla kansalaisilla.

”Tapauksia ei ole vielä montaa, mutta tämä osoittaa, kuinka vakavia aikoja elämme.”

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan valmiuslain perusteella valmistellaan valtioneuvoston asetusta, jolla voidaan luopua kiireettömän hoidon määräajoista lukuun ottamatta hoidon tarpeen arviota. Hoidon tarpeen arvio tulee kuitenkin edelleen toteuttaa kolmessa viikossa.

STM:n arvion mukaan erikoissairaanhoitoa toteuttavat sairaanhoitopiirit joutuvat ohjaamaan merkittävän määrän kapasiteetistaan koronaviruksen aiheuttamien tautitapausten hoitoon.

”Eduskunta on hyväksynyt valmiuslain ja Suomi elää poikkeusoloja. Aluksi on syytä todeta, että myös poikkeusolosuhteissa on turvattava kaikin tavoin perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus. Tartuntataudilta suojautuminen ei oikeuta siihen, että lakkautetaan yksittäisiä sosiaali- ja terveyspalveluita kokonaisuudessaan. Tämä on nyt tiukka viesti kentälle”, Kiuru sanoi.

Lue seuraavaksi:

Ministerin mukaan kiireetöntä hoitoa voidaan harkitusti supistaa, jos infektiotilanne niin vaatii.

”Perustehtävä on auttaa hätään joutuvia. Tällaisena aikana odotettavissa, että tuo hätä korostuu. Valmiuslain perusteella voidaan keskittyä kiireelliseen tukeen, mutta valmiuslaki ei oikeuta lakisääteisten palveluiden lopettamiseen”, hän kommentoi.

Lue myös:

Kiurun mukaan palvelupisteissä koettua koronasta johtuvaa painetta voidaan purkaa niin, että hoidetaan mahdollisimman monta ihmisten vaivaa jo perusterveydenhuollossa, jotta ne eivät siirry erityisen tason hoidettavaksi.

STM korostaa, että määräaikojen ylittäminen ei saa vaarantaa potilaan terveyttä. Potilasturvallisuuden toteutuminen on ensisijaista kaikissa olosuhteissa.

Kiuru korosti tiedotustilaisuudessa, että kuntien on tiedotettava yli 70-vuotiaille, mistä he tarvittaessa saavat apua.

Lue myös:

Ulkomailta palaava hoitohenkilökunta asetetaan kahden viikon karanteeniin.

”Tilanteessa, missä potilaita vielä suhteellisen vähän hoidossa, on varmistettava, että hoitohenkilökunta kunnossa kun epidemia laajenee. On siksi otettu linjaus, että ulkomailta palaava hoitohenkilökunta 2 viikon karanteenissa. Koskee julkista ja yksityistä sektoria”, Kiuru sanoi.