MADRID

YK:n 25. ilmastokokous Madridissa päättyi sunnuntaina ilman sopimusta kansainvälisestä päästövähenemien kaupan markkinamekanismista, joka nousi kokouksessa yhdeksi sen painavimmista tavoitteista.

Myöskään kunnianhimoisempiin lupauksiin päästövähennyksistä ei toivotulla tavalla ylletty, eikä kehittyville maille löytynyt niiden toivomaa tukirahoitusta.

Kokous saatiin päätökseen läpi yön jatkuneiden uuvuttavien neuvotteluiden jälkeen. Kokouksen oli alunperin määrä päättyä jo perjantaina.

”Koskaan aikaisemmin neuvottelusaleissa ja niiden ulkopuolella käytävän ilmastokeskustelun välillä ei ole ollut näin suurta kuilua. Olen pahoillani, että kansainvälinen yhteisö ei pystynyt päättäväisemmin vastaamaan kansalaisten ilmastohuoleen ja tieteen viestiin. Ensi vuosi on nyt kriittinen. Jokaisen on katsottava peiliin ja pohdittava, miten voimme palauttaa uskon tähän prosessiin”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) kommentoi.

Lue myös:

Neuvotteluja globaalin päästökaupan markkinamekanismista luvattiin jatkaa. Asia tulee uudelleen käsittelyyn ensi marraskuussa Glasgowssa Skotlannissa pidettävässä seuraavassa ilmastokokouksessa.

Useat isojen maiden, kuten Japanin, Brasilian, Australian ja Kanadan valtuuskunnat kutsuivat epäonnistumista "syväksi pettymykseksi".

Etenkin kehittyvät maat korostivat, että päästökauppa on tärkeä elementti Pariisin ilmastosopimuksessa, ja sitä tarvittaisiin ilmastotoimien rahoituksessa.

Euroopan unioni ei pahoitellut sopimuksen kariutumista. EU, jolla oma päästöoikeuksien kauppa on pyörinyt jo vuodesta 2005, suhtautui epäillen ehdotettuihin mekanismeihin.

EU muun muassa pelkäsi esitettyjen mallien johtavan päästökauppaan, jossa samat päästöt kirjataan kahteen kertaan vähennetyiksi. Puheenjohtajamaa Suomen vetämä EU:n valtuuskunta piti sen vuoksi parempana, ettei sovita mistään mekanismista kuin että sovittaisiin huonosta.

”Verrattain tekninen agenda ei luonut maille riittävästi painetta hyvän neuvottelutuloksen saamiseen. Taustalla vaikuttaa lisäksi USA:n ilmoitus vetäytyä Pariisin sopimuksesta, mikä on sotkenut maiden välistä dynamiikkaa. Tämä heijastui siihen, että asioita lähdettiin avaamaan myös esimerkiksi YK:n puitesopimuksen alla, josta USA ei ole eroamassa”, pääneuvottelija Outi Honkatukia toteaa.

Erityisen nolon lopun Madridin kokous sai vielä aivan viime metreillä, kun pitkäaikaista ilmastotoimien rahoitusta koskeva teksti oli muuttunut erilaiseksi kuin minkä kehittyvät maat muistivat hyväksyneensä.

"En tiedä mitä sanoa. Tämäkö on sitä kunnianhimoa ?", kysyi teollisuusmailta Afrikan maiden puolesta puhunut Egyptin edustaja.

EU:n puheenvuorot käyttänyt Mauro Petriccione vastasi, ettei ole syytä huoleen, koska rahoituksesta ei olla kokouksessa varsinaisesti päättämässä.

Mutta närkästyneitä kannanottoja poiki päätösistunnossa myös se, ettei ilmastonmuutoksen seurauksista kärsiville pienille saari- ja rantavaltioille luvattu niiden haluamia korvauksia nyt Madridissa, vaan asia lykättiin Glasgown kokoukseen.

Tuvalun kokousedustaja syytti teollisuusmaita aikeesta unohtaa korvaukset, mikä hänen mukaansa olisi lähes rikos ihmiskuntaa vastaan.

Lue seuraavaksi:

Monet kehittyvät maat muistuttivat kokouksessa, että ne eivät ole ilmastonmuutosta aiheuttaneet.

Ilmastonmuutoksen epäilijöitä kokousedustajien joukossa ei puheenvuorojen perusteella ollut, paitsi ehkä päätösistunnossa ollut Yhdysvaltain valtuuskunta. Yhdysvallat on irtautumassa Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka seurantaa ja täytäntöönpanoa YK:n ilmastokokoukset ovat.

Pariisin sopimuksella vuonna 2015 päätettiin pysäyttää valtioiden kansallisin toimin ilmaston keskimääräinen lämpeneminen alle kahteen asteeseen, ja tavoitella 1,5 asteen keskilämpötilan nousua verrattuna esiteolliseen aikaan 1800-luvulla.

Madridin kokoukselle asetettu päämäärä oli, että valtiot ilmoittaisivat aiempaa kunnianhimoisemmista toimista kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, koska toimilla on YK:n ilmastopaneelin mukaan kiire.

Kokoukseen osallistuneet lähes 200 valtiota eivät kuitenkaan päämäärää toteuttaneet EU-maita lukuunottamatta.

EU:n komissio esitteli kokouksen aikana uuden "vihreän sopimuksen", jonka tavoite on vähentää hiilidioksidipäästöjä 50-55 prosenttia vuoden 1990 tasosta laskettuna vuoteen 2030 mennessä. Aiempi tavoite oli 40 prosenttia.

”Nämä olivat Madridissa tärkeitä viestejä siitä, että Euroopan unioni on tosissaan rakentamassa talouttaan kestävälle pohjalle. On silti selvää, että EU tarvitsee rinnalleen lisää maita mukaan kollektiivisen ilmastokunnianhimon nostamiseksi”, ministeri Mikkonen sanoo.

Lähes kaksiviikkoiseksi venyneen kokouksen yhteydessä nähtiin myös monien energia-alan suuryritysten ja isojen rahoittajatahojen uskovan lujasti uuden, puhtaan teknologian bisnesnäkymiin.

Yhdysvaltalainen miljardööri Michael Bloomberg vieraili kokouksessa kannustamassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja muistuttamassa, ettei koko Yhdysvallat ole asiassa Valkoisen talon nykyisillä linjoilla.

Bloombergin kerrottiin maksaneen Yhdysvaltain osuuden kokouskuluista, viisi miljoonaa dollaria, omasta taskustaan Valkoisen talon kieltäydyttyä maksamasta.

Entinen New Yorkin pormestari Bloomberg, 77, yrittää haastaa demokraattien ehdokkaana republikaanipresidentti Donald Trumpin seuraavissa vaaleissa.

Lue seuraavaksi: