Avioliittolain muutos voidaan estää uudella kansalaisaloitteella, esittää lakimuutosta vastustavien Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Maanselkä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan otsikolla Kansalaisaloite avioliiton palauttamisesta.

– Tahdon-kansalaisaloite voidaan kumota hallituksesta riippumatta toisella Tahdon kovempaa -kansalaisaloitteella, koska lainsäädäntöä voidaan muuttaa hallituksesta riippumatta eduskunnassa, Maanselkä kirjoittaa.

– Heti kun joulukuussa pykälät hyväksytään osaksi lainsäädäntöä, kehotan niitä, jotka ovat erimieltä asian suhteen, keräämään uuden kansalaisaloitteen. Sen käsittely tulee olla tasa-arvoista nyt nähdyn kanssa. Eduskunnan kokoonpanon muuttuessa vaalien jälkeen ei ole lainkaan varmaan miten uudelle aloitteen kävisi eduskunnassa. Jos kansa tahtoo niin aloite voidaan perua hyvissä ajoin ennen vuotta 2017.

Tämä olisi Maanselän mielestä arvokkaampi tapa estää sukupuolineutraali avioliittolaki kuin sen toteutuksen jarruttaminen tulevassa hallituksessa. Tuleva hallitus saattaa olla konservatiivisempi kuin nykyinen, mutta esimerkiksi gallupjohtaja Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut kunnioittavansa eduskunnan perjantaista päätöstä.

Maanselän mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki jäisi ristiriitaiseen välitilaan muihin lakeihin nähden, ”mikäli tuleva hallitus ei harmonisoisi muita asiaan vaikuttavia lakeja”. Hänkään ei kuitenkaan näe tätä vaihtoehtoa hyväksi.

Maanselkä odottaa, että avioliittolain muutos etenee suuren valiokunnan kautta eduskunnan uuteen käsittelyyn ja hyväksytään tällä vaalikaudella.

Puoluesihteerin blogin ensimmäisissä kommenteissa aloitteeseen suhtaudutaan skeptisesti. Kommentoijat arvioivat muun muassa, että joskus kannattaisi myöntää tappio ja siirtyä eteenpäin.

– Siitä vain vuosittain aina uusi aloite eduskunnan käsittelyyn. Parillisina vuosina tasa-arvoisen avioliiton puolesta, parittomina vuosina sitä vastaan. Veikkaan, että koko kansalaisaloitejärjestelmä lopetettaisiin yhden vaalikauden kuluessa, kirjoittaa eräs blogin kommentoija.