Paljon kritiikkiä osakseen saaneet karsinnat koripallon 2019 MM-kisoihin Kiinaan päättyvät ensi maanantaina Jaossa on vielä 18 kisapaikkaa. Suomikin pääsisi kisoihin, jos voittaisi torstaina Espoossa Ranskan ja sunnuntaina Permissä Venäjän.

MM-karsinnat on suurimmaksi osaksi pelattu ilman parhaita pelaajia. NBA-pelaajat ovat olleet käytössä vain muutamassa otteluissa ja Euroliigan pelaajatkaan eivät ole päässeet kaikkiin peleihin. Euroliiga ja Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA ovat koripallopoliittisilla tukkanuottasilla, eikä Euroliiga ei ole suostunut muuttamaan pelipäiviään sellaisiksi, jotta sen pelaajat olisivat käytettävissä kaikissa karsintapeleissä.

Pienemmät maat kärsivät tästä eniten. Vuoden 2017 Euroopan mestari Slovenia joutui karsimaan ilman tähtipelaajiaan ja on jo karsiutunut MM-kisoista.

Myös Latvia, jolla on useita maailmantähtiä, kuten NBA-supertähti Kristaps Porzingis, uhkaa jäädä MM-kisoista rannalle. Sama kohtalo uhkaa Kroatiaa.

Ilman Euroliigan ja NBA:n pelaajia monessa ottelussa karsineet Brasilia ja Venäjä uhkaavat nekin karsiutua. Venäjän kisapaikka tosin varmistuu, jos se kaataa ensi sunnuntaina Suomen. Brasilian olisi voitettava päätösottelussaan Dominikaaninen tasavalta.

Euroopan maista kisapaikkansa ovat varmistaneet Tshekki, Ranska, Saksa, Kreikka, Liettua, Espanja ja Turkki. Amerikan maista kisoihin matkaavat Yhdysvallat, Argentiina, Kanada ja Venezuela. Afrikasta kisapaikkansa ovat varmistaneet Angola, Nigeria sekä Tunisia ja Aasian/Oseanian maista Australia, Etelä-Korea, Uusi-Seelanti sekä isäntämaa Kiina.

Ensi maanantaina kaikki kisamaat ovat siis selvillä. Lohkoarvonta järjestetään Kiinan etelärannikolla sijaitsevassa 12 miljoonan asukkaan Shenzhenin kaupungissa 16. maaliskuuta. 32 joukkuetta jaetaan kahdeksaan eri lohkoon.

MM-turnaus pelataan Kiinassa 31.8.-15.9. Kisakaupungit ovat Peking, Shanghai, Wuhan, Nanking, Dongguan, Foshan, Guangzhou ja Shenzhen.