Kannabiksen kotikasvatus näyttää yleistyvän koko maassa. Käyttäjät viljelevät kotonaan itselleen ja tuttavilleen halvat huumeet, ja kiinnijäämisen riski on melko pieni, ellei muuten törttöile.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan, että kehitys mukailee eurooppalaista trendiä. Päihteet ja riippuvuus -osaston johtajan Pekka Hakkaraisen mukaan esimerkiksi Britanniassa ja Hollannissa puolet käytetystä kannabiksesta on kotimaassa kasvatettua.

–Kotikasvatukseen on aika paljon kiinnostusta, ja se on yleistynyt selvästi. Suomessa kyse on pääosin pienen mittakaavan kasvatuksesta lähinnä omaan käyttöön ja kaveripiirille, Hakkarainen kertoo.

Suosion taustalla on Hakkaraisen mukaan muun muassa kehittynyt teknologia. Siemeniä, tuulettimia, kasvatuslamppuja ja muita tarvikkeita on helposti tilattavissa internetistä. Kotikasvatuksessa on mahdollista myös päästä käsiksi todella vahvoihin aineisiin. Käyttäjät eivät ole tästä välttämättä pahoillaan, mutta viranomaisia aihe on huolettanut.

–Euroopassa on puhuttu, että kotiviljelyn myötä markkinoilla liikkuva aine olisi tullut vahvemmaksi, ja se näkyisi seurauksissa. Terveysvaikutukset voivat olla vakavampia.

Kotikasvatusta tutkitaan parhaillaan THL:ssä. Suomessa kannabista kasvattavat lähinnä nuoret aikuiset. Yleisyydestä ei ole tarkkoja tietoja, koska ilmiö on niin uusi, ja sen uskotaan yhä kasvavan. Hakkarainen arvioi, että suurin osa Suomessa käytetystä kannabiksesta on kuitenkin yhä ulkomailta tuotua hasista.

Pieni kunta viljelee

Kotiviljelyn suosio on huomattu myös poliisissa. Viime vuonna kasveja takavarikoitiin 14000, mikä on lähes tuplasti enemmän kuin vuotta aiemmin.

Helsingissä tutkittiin viime vuonna 88:aa huumerikosta, joissa tekotapana oli viljely. Komisario Ritva Elomaa huumepoliisista kertoo, että kotiviljely tulee poliisin tietoon yleensä huoltoyhtiöiden kautta. Myös järjestyspoliisi löytää kasveja kotihälytysten yhteydessä.

Paljolti viljely pysyy kuitenkin piilossa, koska poliisilla ei ole asiaa ihmisten koteihin ilman painavaa syytä. Keskusrikospoliisi arvioi, että noin tuhannessa suomalaiskodissa kasvatetaan kannabista. Yleensä kyse on enintään 20 kasvin viljelmistä.

Ei osteta eikä myydä

Suomessa kannabiksen viljely päihdekäyttöön tulkitaan aina vähintään huumausainerikokseksi. Rangaistukset kotona kasvatetusta aineesta mukailevat samaa linjaa hasiksen kanssa. Pienistä määristä saa sakkoja, sadasta grammasta vankeutta ja kilo on jo törkeä huumausainerikos.

Kotikasvattajat puolustavat tekoaan usein sillä, etteivät he näin tue järjestäytynyttä rikollisuutta. Lisäksi suurin osa huumepoliisin asiakkaista kertoo kasvattavansa kannabista ainoastaan omaan ja ystävien käyttöön.

–Aineen antaminen ilmaiseksikin on rikos, Elomaa muistuttaa.

Poliisin mukaan kauppa kuitenkin käy. Elomaa sanoo, että kannabiksen kuivattu kukinto eli kukka on hasista kovempaa valuuttaa huumemarkkinoilla. Hasis on kannabis-kasvin hartsia, joka yleensä puristetaan kiinteäksi levyksi. Usein sitä myös jatketaan erilaisilla lisäaineilla.

–Hasista liikkuu edelleen koko ajan, mutta mielestäni sen arvostus on laskenut. Käyttäjät arvostavat kukkaa, koska se on niin hyvää ja puhdasta ainetta.

Huumepoliisin mukaan hasisgramma maksaa 5–10 euroa, kun kukinnosta voi joutua pulittamaan jopa 25 euroa grammalta. Yksi itänyt siemen voi tuottaa neljässä kuukaudessa jopa satoja grammoja kukintoa.