Keskusrikospoliisi tiedottaa tutkivansa yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa rikoskokonaisuutta, joka koskee epäiltyä laittoman maahantulon järjestämistä ja epäiltyjä virkarikoksia Suomen Ankaran-suurlähetystössä Turkissa. Tutkinta kohdistuu epäiltyihin epäselvyyksiin Schengen-viisumien myöntämisissä.

Tutkinnassa epäiltyinä on kolme edustustossa työskennellyttä, paikalta palkattua henkilöä. Heistä yksi on tapaukseen liittyen vangittuna Suomessa, krp kertoo.

”Epäilyssä on kyse siitä, että viisumihakemuksia varten olisi annettu virheellisiä tietoja ja viisumeita olisi myönnetty väärin perustein. Selvitys kohdistuu satoihin viisumeihin, mutta tämä määrä tarkentuu esitutkinnassa”, kertoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Leskelä Suomenlahden merivartiostosta krp:n tiedotteessa.

Rikosepäilyt syntyivät viisumien myöntöprosessin valvonnan ja rajatarkastusten aikana rajavartijoiden tekemien havaintojen yhteydessä.

Esitutkinta asiassa jatkuu. Syytteennoston määräaika on myöhemmin keväällä.

Esitutkintaviranomaiset ovat yhteistyössä ulkoministeriön kanssa tutkineet toimintaa suurlähetystössä jo joitakin kuukausia, kertoo ulkoministeriö.

”Viisumivirkailijat rekrytoi edustusto, ja rekrytoitavista tehdään turvallisuusselvitykset Suomessa. Ulkoministeriö kouluttaa viisumivirkailijat ja myöntää näille viisumin myöntämiseen liittyvät oikeudet. Viisumihakemusten käsittely on virkavastuuseen perustuva järjestelmä. Nyt esillä olevassa tapauksessa epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin. Ulkoministeriö seuraa viisumien myöntämistä, ja oli havainnut Ankarassa epäselvyyksiä. Ulkoministeriön sisäisistä toimenpiteistä pidättäydyttiin, jotta esitutkintaa ei vaaranneta. Epäillyt viisumipäätöksentekijät eivät enää ole suurlähetystön palveluksessa”, ulkoministeriö tiedottaa.

”Vuonna 2017 Suomen Ankaran-suurlähetystöön jätettiin 4212 viisumihakemusta. Hakemuksista 11,2 prosenttia evättiin. Vuonna 2018 jätettiin 4014 hakemusta, ja epäämisprosentti oli 23,1”, ulkoministeriö kertoo.

LUE MYÖS:

Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko

TE: Suomeen siirretty 1951 turvapaikanhakijaa – Laittomasta maahantulosta havaintoja joka kk