Taksiyrittäjät ovat monen muun toimialan tavoin kärsineet viime viikkoina poikkeuksellisen vaikeista ajoista, kun koronaviruksen leviämistä ehkäisevät rajoitukset ovat vähentäneet ihmisten liikkumista voimakkaasti.

Taksiliiton jäsenilleen toteuttama kysely antaa karun kuvan tilanteen vaikutuksesta. Tuloksien mukaan yhteensä 38 prosenttia taksiyrittäjistä on keskeyttänyt, keskeyttämässä tai kokonaan lopettamassa toimintaansa.

Väliaikaisen keskeyttämisen jo tehneiden tai sitä suunnittelevien osuus oli kyselyssä 25 prosenttia. Taksiyrittäjistä 13 prosenttia on aikeissa lopettaa yritystoiminnan kokonaan. Taksiliitto tulkitsee, että kaikki nämä yritykset ovat nyt akuutissa vaarassa.

Taksiliiton kyselyyn vastasi 1 600 taksiyrittäjää.

”Vielä tulee aika, kun kuntien palvelut palaavat normaaliksi ja liike-elämän rattaat lähtevät taas pyörimään, mutta huolena on nyt, että taksiyritykset kuihtuvat koronaepidemian myötä sitä ennen pois”, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo tiedotteessa.

Koskisen mukaan hallituksen yksinyrittäjille lupaama 2 000 euron tuki ja pääsy työttömyysturvan piiriin ovat askelia oikeaan suuntaan, mutta eivät vielä riitä taksialan pitämiseksi pystyssä.

”Pienyrittäjät tarvitsevat valtion tukea selvitäkseen tästä ennennäkemättömästä tilanteesta, jonka loppua ei ole näkyvissä.”

36 prosenttia liiton kyselyyn vastanneista taksiyrityksistä on jo lomauttanut työntekijöitään, ja 13 prosenttia aikoo lomauttaa lähiaikoina.

Taksit ovat poikkeustilassa omaksuneet nopeasti uusia tehtäviä, kuten ruoan ja muun tavaran kotiinkuljetuksia ja asiointia asiakkaiden puolesta. Koskinen vetoaa suomaisiin näiden palveluiden käyttämiseksi. Lähellä olevien taksipalveluiden löytämiseksi Taksiliitto on perustanut taksit.fi-verkkosivuston.