Aselait ovat nousseet uudelleen puheenaiheeksi Yhdysvalloissa kahden 24 tunnin sisällä tapahtuneen joukkoammuskelun vuoksi.

20 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui joukkoammuskelussa ostoskeskuksessa Texasissa. Myöhemmin ainakin 10 ihmistä kuoli ammuskelussa Ohiossa.

Lue lisää:

”Järkyttävintä, mitä olen nähnyt” – Texasin joukkoammuskelua tutkitaan kotimaisena terrorismina

Toinenkin joukkoammuskelu USA:ssa: Ainakin 10 kuollut Ohiossa

”Kuinka monia meidän pitää surra ennen kuin toimimme”, South Bendin pormestari Bete Buttigieg kysyy CNN:n mukaan.

New Jerseyn kuvernööri Cory Booker linjaa, että aselait pitää uudistaa, ennen kuin tapahtuu uusia ammuskeluja. Massachusettsin senaattori Elizabet Warren vaatii samaa.

”Meidän pitää toimia nyt, jotta aseellisen väkivallan epidemia saadaan loppumaan.”

Edustajainhuoneen demokraattipuolueen puhemiehen Nancy Pelosin mukaan republikaanienemmistöisen senaatin toimettomuus aseväkivallan edessä on häpeäksi Yhdysvalloille

”Liika on liikaa”, hän kommentoi tiedotteessaan.

Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Texasin entinen kongressiedustaja Beto O'Rourke puolestaan osoittaa syyttävällä sormella presidentti Donald Trumpia. O´Rourken mukaan Trumpin rasistiset puheet johtavat väkivaltaan.

”Viharikokset ovat olleet nousussa kolmen vuoden ajan, kun valtaa on pitänyt hallinto, jonka presidentti kutsuu meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi” O'Rourke sanoi lehdistölle Texasin ammuskelun jälkeen.

Poliisi tutkii Texasin ammuskelua mahdollisena viharikoksena. Internetissä julkaistiin vain vajaa puoli tuntia ennen ammuskelua manifesti, jonka poliisi uskoo olevan epäillyn tekijän kirjoittama. Neljän sivun pituinen kirjoitus sisältää rasistisia näkemyksiä latinalaisamerikkalaisia ja maahanmuuttajia kohtaan.

”Kun 9/11 tapahtui, USA:n suurin terroriuhka oli radikaali islan. Tänään se on valkoinen nationalismi”, arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer kommentoi.

Small Arms Survey 2017 -tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa siviileillä on sekä lukumäärällisesti että väkilukuun suhteutettuna kirkkaasti maailman eniten ampuma-aseita. Jokaista 100 asukasta kohden maassa on 120,5 asetta.

The New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa on tänä vuonna tapahtunut 32 joukkoammuskelua.