Metsä Groupin perjantaina julkistama 1, 5 miljardin euron jätti-investointi saattaa aiheuttaa riitaa hallitusneuvotteluissa. Metsä Group aikoo rakentaa Kemiin uuden biotuotetehtaan, jonka suhteen ainakin sdp ja vihreät ovat täysin eri linjoilla. Yhtiö tekee lopullisen päätöksen hankkeestaan ensi vuonna.

Lue myös: Jätti-investointi Suomeen: 1,5 miljardin euron tehdas nousemassa Kemiin

Sdp:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne arvioi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että uuden tehtaan vaatima hakkuumäärien kasvu voidaan toteuttaa ilmaston kannalta kestävästi.

”Uskon, että puun hakkuutaso kestää tämän hankkeen. Se on noin kuusi miljoonaa kuutiota lisää nykyiseen hakkuutasoon, joka on tänä vuonna 75-76 miljoonaa kuutiota. Uskon, että hanke puunkorjuun näkökulmasta saadaan vietyä eteenpäin”, hän sanoi.

Rinne lupasi lisäksi, että jos hänestä tulee pääministeri, hallitus toteuttaa tehtaan toiminnan edellyttämät liikenneinvestoinnit.

”Kun Äänekoski [Metsä Groupin iso sellutehdas] saatiin liikkeelle, olin valtiovarainministeri, hallituksen varapääministeri. Silloin päätettiin satsata 180 miljoonaa euroa alemman asteiseen tieverkkoon, että saadaan puut korjattua metsästä. Päätettiin, että laitetaan rautateitä kuntoon ja päätieverkostot. Sillä saatiin hanke tulemaan, ja ihan saman olen valmis tekemään nyt.”

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sen sijaan sanoi sunnuntaina, että jättisellutehtaita on vaikea mahduttaa Suomeen, jos ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuus aiotaan ottaa tosissaan

”Uutinen Kemin havusellutehtaan investoinnista herätti minussa runsaasti kysymyksiä. Miten hakkuiden kasvattamisesta seuraava metsien hiilinielun kasvun pieneneminen aiotaan kompensoida? Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi muina päästövähennyksinä, jos metsänkäyttöä lyhyen kierron sellupohjaisiin tuotteisiin rajusti vielä lisätään? Jos nielun kasvattamisen sijaan vähennetään päästöjä entistä nopeammin, niin miten se tehdään, kun jo nyt asetetut päästötavoitteet ovat kovan työn takana”, hän kysyi puheessaan vihreiden puoluevaltuustossa.

Mikkonen huomautti myös, että jo nykyisillä hakkuumäärillä tehometsätalous on suurin yksittäinen lajikadon aiheuttaja. Lisäksi hän kysyy, miten lisääntyvät pohjoisen hakkuut vaikuttavat Lapin muihin elinkeinoihin kuten matkailuun ja porotalouteen.

”Peräänkuulutankin ilmastovastuullisuutta myös metsäteollisuudelta. Ei sillä ole mitään erioikeutta olla välittämättä ilmastonmuutoksen torjunnasta. On selvää, että hankkeiden ympäristövaikutuksia arvioitaessa tulisi ottaa huomioon myös toiminnan ilmastovaikutukset koko tuotantoketjun osalta lupapäätöstä mietittäessä”, hän sanoi.

Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen tutkija Tuomo Kalliokoski arvioi Kalevalle, että hakkuumäärien lisääminen tarkoittaisi sitä, että hiilinielujen pienenemisen vuoksi päästöjä pitäisi vähentää entistä enemmän jostain muualta, kuten liikenteestä, jos Suomi aikoo suhtautua ilmastotavoitteisiinsa vakavasti.

Antti Rinteen perjantaina julkistamien hallituskysymysten ensimmäinen kohta koskee nimenomaan hiilineutraalia ja luonnon monimuotoisuuden turvaavaa Suomea. Ykkösaamussa hän viittasi eduskuntapuolueiden yhteiseen ilmastolinjaukseen.

”Meillähän oli viime syksynä kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen neuvonpito silloisen pääministerin johdolla, jossa käytiin läpi Suomen ilmastopolitiikan lähtökohtia. Siellä kaikki sitoutuivat lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen ja pyrkimään hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Meidän täytyy jokaisella yhteiskunnan lohkolla sitoutua siihen, että Suomi tekee oman osansa”, Rinne sanoi.

Lue lisää: Antti Rinne väitetystä pois pelaamisesta Ylellä: ”Toivon todellakin, että kaikki sitoutuvat vastaamaan vakavasti - myös perussuomalaiset”

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto linjasi puoluevaltuustossa sunnuntaina, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on puolueelle hallitusneuvotteluiden kynnyskysymys.

”Vaikka neuvotteluissa joutuu aina tekemään myös kompromisseja, me vihreät emme näe ilmastonmuutoksen pysäyttämistä asiana, josta voisi perääntyä. Elämän jatkuminen maapallolla, hyvinvointimme, taloutemme on kokonaan riippuvainen ympäristöstämme. Tästä asiasta emme tingi”, Haavisto totesi.

Lue myös:

Tässä ovat vihreiden kynnyskysymykset: ”Tämän kaiken täytyy näkyä seuraavien vuosien politiikassa”

Professorin näppituntuma Antti Rinteen kysymyksistä: ”Suht helppoa vihreille, rkp:lle, ehkä jopa vasemmistoliitolle”