Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) puolustaa Twitterissä voimakkaasti eurokriisin jälkeistä politiikkaa.

”Tie kymmenen vuoden takaisesta eurokriisistä johti seuraavaan: euro ja euroalue pelastuivat, kriisimaat pääsivät takaisin markkinaehtoiseen rahoitukseen ja ovat ylläpitäneet positiivista perusjäämää. Korot ovat pysyneet alhaalla ja tukeneet kasvua ja työllisyyttä”, hän kirjoittaa.

Tuppuraisen mukaan kriisikestävyyttä on myös merkittävästi parannettu.

”Suomen (tai muidenkaan) takausvastuut eivät ole realisoituneet. Koronakriisi ei ole kenenkään huonon taloudenpidon syytä. Nyt tarvitaan ratkaisuja ja näkemystä yhteisestä Euroopasta”, hän sanoo.

Tuppurainen tviittasi sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi aikaisemmin perjantaina paluuta alkuperäiseen euroalueen sopimukseen no bailout -säännöksineen. Niinistö katsoo, että euroalueella on tapahtunut noin kymmenen vuotta sitten suuri muutos talousvastuissa.

”Niiden kohdalla kymmenisen vuotta sitten lähdettiin aika lailla uusille teille. Minusta nyt pitäisi ottaa takaisin keskusteluun se, että palataan alkuperäiseen euroalueen sopimukseen no bailout -säännöksineen. Samalla korostuisi kunkin jäsenmaan talousryhti”, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Esimerkiksi eurooppalaiseen politiikkaan erikoistunut Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettinen katsoo Niinistön viitanneen Maastrichtin sopimukseen, jonka kukin euromaa vastaa itse julkisesta velastaan. Ajatuksena oli, ettei rahoitusvaikeuksiin joutuvia valtioita pelasteta yhteisvastuullisesti.