Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Timo Harakka ryöpytti hallitusta, kun eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esitystä ajoneuvoverosta.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvoverolakia siten, että henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidipäästöihin perustuvan ajoneuvoveron perusveron tasoa kevennettäisiin yhteensä 50 miljoonalla eurolla.

”Veronkevennys merkitsisi keskimäärin noin 20 euron kevennystä vuosittaiseen ajoneuvoverorasitukseen niillä ajoneuvoilla, joiden vero määräytyy hiilidioksidipäästöjen perusteella. Suurin veronkevennys kohdistuisi nollapäästöisille täyssähköautoille ja alennus pienenisi asteittain”, hallituksen esityksessä todetaan.

Harakka huomautti, että vasta eilen julkistettiin ilmastopaneeli IPCC:n raportti, joka edellytti välittömiä toimia päättäjiltä.

”Mitä nyt tapahtuu? Seuraavana päivänä on esillä ajoneuvoveron alennus. Tasan yhden päivän kesti Orpon ja Sipilän ilmastotietoisuus”, Harakka sanoi.

Myös vihreiden Ozan Yanar otti saman asian esiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo linjasi eilen Ylen A-studiossa, että nollapäästöisten ajoneuvojen autoverosta voisi luopua. Orpo linjasi asiasta myös Yle Uutisissa hiljattain.

Hallituspuolueista huomautettiin, että esityksessä suurin veronkevennys kohdistuu vähäpäästöisille autoille.

”En minä sitä salaile, että siniset on yksityisautoilun puolella”, sanoi sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

”Esitetyssä muodossa tuki ulottuu aivan liian suuripäästöisiin autoihin asti. Keskimääräinen suomalainen auto, 10–15 vuotta vanha, ei ekoauto, hyötyisi 19 euroa tästä alennuksesta”, Timo Harakka sanoi.

Keskustan Hannu Hoskonen huomautti, että hallitus on valmistellut esitystä jo pitkään, ja ajankohta IPCC:n raportin kanssa oli sattumaa.

”Jonain päivänä joudumme menemään eurooppalaiseen malliin, jossa autoverosta luovutaan. Muuten meistä tulee moottorien hautausmaa”, Hoskonen sanoi.

Lue myös:

Luonnonsuojeluliitto: ”Kylmä suihku Suomen metsäpolitiikalle”

”Suomen pitää ajaa fossiilisten käyttö alas alle 20 vuodessa”