Keskustan mentyä hallitusneuvotteluihin ilmassa on leijunut kysymys siitä, miten puheenjohtajaa vaihtava keskusta valitsee ministerinsä.

Asiaa kysyttiin tänään maanantaina keskustan väistyvältä puheenjohtajalta Juha Sipilältä hänen mennessään Säätytalolle. Katso Sipilän kommentit jutun lopussa olevalta videolta.

Aiemmin keskustelua herätti jo se, että Sipilä vetää keskustan hallitusneuvottelut, vaikka hän jättää keskustan puheenjohtajan tehtävät. Puolue valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Sipilä antaa nyt ymmärtää, että ministerinsalkut jaetaan hänen itsensä esityksestä.

”Meillä on selkeät säännöt puolueella miten se tehdään”, Sipilä naurahti.

”Puolueen puheenjohtajan esityksestä puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous tekee päätöksen”, Sipilä sanoi.

Suomen Keskusta rp:n säännöissä sanotaan näin:

”Puolueen ehdokkaat maan hallituksen jäseniksi nimetään puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja Euroopan parlamentissa toimivan Keskustan valtuuskunnan jäsenten yhteiskokouksessa, jossa jokaisella on yksi (1) ääni ja jota johtaa puolueen puheenjohtaja.”

Keskustan tilanne on sikäli erikoinen, että ministerinsalkkuja jaettaneen vaiheessa, jossa edes puolueen puheenjohtajaehdokkaista ei ole vielä tietoa. Toki itse hallitusneuvottelutkin ovat vielä kesken.

Puheenjohtajakisaan lähtöä harkitseva keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on kertonut tekevänsä päätöksensä ennen juhannussaunaan menoa.

Vahvoilla spekulaatioissa ollut ministeri Annika Saarikko on kertonut, ettei lähde kisaan. Saarikon toisen lapsen laskettu aika on syksyllä.

LUE MYÖS: Keskustan ratkaisu yllätti tutkijan – Myydäänkö Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”?