Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korostaa, että yritysten kynnystä työllistää on edelleen madallettava. Hän totesi puheessaan Yrittäjäpäivillä, että etenkin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso riski.

”Jakaako työntekijä yrittäjän arvot? Sitoutuuko hän niihin? Riittääkö hänen motivaationsa, jos oman elämän tilanteet muuttuvat? Kukaan ei palkkaa, ei totisesti kukaan, irtisanoakseen. Jokainen menestykseen tähtäävä yrittäjä tietää, että tulosta ei synny ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä”, Orpo sanoi.

Valtiovarainministerin mukaan yhteiskunnasta on nyt löydyttävä samaa ketteryyttä kuin suomalaisista yrityksistä löytyy.

”Me tarvitsemme uudenlaiset pelisäännöt. Tarvitsemme uudistuksia, jotka ravitsevat yrittämisen maaperää: meidän on uudistettava niin verotusta, työelämää kuin sosiaaliturvaa.”

Orpo kertoi tavanneensa ”ympäri Suomen” yrittäjiä, jotka eivät saa osaavia työntekijöitä.

”Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta työn perässä muuttaminen ja oman osaamisen päivittäminen tai kokonaan uuden osaamisen hankkiminen ovat todellinen mahdollisuus jokaiselle. Meidän on avattava ovia Suomeen, jotta saamme tänne parhaat osaajat myös muualta. Kaiken tämän tueksi tarvitsemme tekemään rohkaisevaa verotusta”, hän kommentoi.

Hallitus ajaa irtisanomislaiksi kutsuttua lakia, joka laskisi käytännössä henkilöperusteisen eli työntekijästä johtuvan irtisanomisen kynnystä pienissä yrityksissä. Palkansaajajärjestöissä laki on tyrmätty tyystin ja sitä vastaan on julistettu poliittisia lakkoja.

Petteri Orpo sanoi aikaisemmin lauantaina Kauppalehdelle pitävänsä ay-liikkeen toimia täysin kohtuuttomina.

”Siinä suhteessa toivoisin malttia ja ratkaisuhakuisuutta.”

Avain umpisolmuun voisi Orpon mukaan olla työaikalaissa paikallisen sopimisen ulottaminen myös järjestäytymättömien yritysten kenttään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdotti A-studiossa viikolla, että nyt niin kutsutun irtisanomislain sijaan ”palataan alkuperäiseen lakiehdotukseen”, eli paikallisen sopimisen lisäämiseen työajoissa.

Työaikalain uudistamisen työryhmä päätti keväällä työnsä siihen, että kaikki mukana olleet työmarkkinajärjestöt Suomen Yrittäjät mukaan lukien jättivät siihen oman eriävän mielipiteensä. Tarkoitus oli nimenomaan lisätä paikallista sopimista työaikajoustoista etenkin järjestäytymättömissä, eli työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä.

Lue myös:

Nyt tuli SAK:n vastaus ministerin kovaan väitteeseen: ”Hallituksen esitys on susi”

”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”

Lindström seurasi Sipilän yllätysvetoa A-studiosta: ”Ohoh – tästä ei ole hallituksessa keskusteltu”