Moni yritys tarjoaa kuluttajalle mahdollisuutta myydä pois vanhat kultakorut ja muut kultaesineet, mutta yritysten tarjoamien hintojen välillä on suuria eroja. Kuluttajan kannattaa perehtyä eri yhtiöihin ja näiden palveluihin ennen myyntipäätöstä.

Ajatus vanhojen kultaesineiden muuttamisesta rahaksi voi houkuttaa nyt ihmisiä, sillä kullan hinta on kivunnut kesällä ennätyskorkealle tasolle.

Asiakasmäärä on noussut esimerkiksi torniolaisella Suomen Kulta Reservi Oy:llä, kertoo toimitusjohtaja Sebastian Rasimus.

”Nousu ei ole ollut ihan älytöntä, vaan kullan hinta on kohonnut enemmän kuin ihmismäärä. Meillä on kuitenkin ollut sinänsä hyvä asiakasmäärä koko ajan jo ennen kesän nousua”, Rasimus sanoo.

Suomen Kulta Reservin toimintaperiaatteena on määritellä kullan ostohinta aina erikseen kaupantekohetkellä, koska kullan maailmanmarkkinahintakin liikkuu maailmalla jatkuvasti, Rasimus kertoo. Siksi yritys ei hänen mukaansa julkaise ostohintoja verkkosivuillaan.

”Tänä päivänä voi saada jopa 50 euroa per gramma puhtaasta 24 karaatin kullasta”, Rasimus kertoo hintatasosta perjantaina.

(Juttu jatkuu graafin alla.)

Eri yhtiöiden kultaesineistä tarjoamat hinnat vaihtelevat paljon. Nopealla vertailulla netistä löytyy 12 kultaa ostavaa yritystä, joiden tarjoama hinta 24 karaatin kullasta vaihtelee 31,30–56,38 eurossa. Listahinta ei kuitenkaan usein ole lopullinen, vaan moni yritys kertoo ilmoittavansa lopullisen tarjouksen vasta arvion jälkeen ja voivansa vähentää hinnasta kuluja.

Puhdas 24 karaatin kulta on harvinainen esimerkiksi koruissa, ja hinnastoissa kerrotaan yleensä erikseen hintoja myös esimerkiksi 18 ja 14 karaatin kullalle. Kolme yritystä ei kerro hintoja etukäteen. Yksi ilmoittaa, ettei ota vastaan 24 karaatin kultaa, ja maksaa 22 karaatin kullasta 30 euroa grammalta.

Moni yritys vastaanottaa kultaesineitä vain postin kautta, joihinkin esineitä voi viedä arvioon paikan päälle.

Suomen Kulta Reservi ei osta kultaa postin kautta vaan kiertää eri puolilla Suomea järjestämässä kullanostotapahtumia. Yleensä päivän kestäviä tilaisuuksia pidetään esimerkiksi hotellien kokoustiloissa. Niissä asiakkaat voivat seurata paikan päällä, kun kultaesineet punnitaan ja hinta määritellään.

”Meillä on ce-merkityt vaa’at, jotka mittaavat grammat kahden desimaalin tarkkuudella.”

Rasimuksen mukaan yhtiö ei ole halunnut lähteä mukaan postituksiin vaan tarjota henkilökohtaista palvelua. Postituksessa voisi olla periaatteessa riski myös lähetyksen katoamisesta, vaikka paketit olisivat vakuutettuja, Rasimus sanoo.

”Haluamme tuoda asiakkaille palvelun heidän kotikaupunkiinsa, jotta heidän ei tarvitse turvautua postiin tai lähettää arvoesineitä (romukultaa) kirjekuoressa. Paikan päällä asiakkaat pääsevät seuraamaan arviointia omin silmin sekä samalla voidaan selvitellä esineiden historiaa.”

Ihmiset tuovat myyntiin esineitä laidasta laitaan: koruja, kultaharkkoja ja jopa hammaskultaa.

”Kullan hinta on historiallisessa huipussaan, ja nyt ehkä enemmän ihmiset myyvät sijoituskultaansa, jota he ovat voineet ostaa kymmeniä vuosia sitten.”

Myös myytävät korut ovat usein vanhoja ja jääneet käyttämättömiksi tai ne on peritty.

”Perityistä koruista säästetään usein isovanhempien vihkisormukset, mutta myydään muita ylimääräisiä koruja.”

Kultajousi ei kilpaile hinnalla

Toisenlaista kullanostopalvelua edustaa kultasepänliikeketju Kultajousi Oy.

Kultajousi tarjoaa asiakkaille mahdollisuutta tuoda vanhoja kultaesineitään myyntiin lisäpalveluna, eikä se niinkään markkinoi palvelua hinta edellä, kertoo Kultajousen ketjupäällikkö Katja Warborn.

Yhtiö julkaisee verkkosivuillaan hintataulukon, jonka hinnat päivittyvät kullan maailmanmarkkinahinnan liikkeiden mukaan. Perjantaina yhtiö kertoi maksavansa 24 karaatin kullasta 31,30 euroa grammalta.

Jos asiakas ottaa maksun Kultajousen lahjakorttina, kauppahintaan tulee 20 prosentin korotus.

”Asiakkaalla on usein mielessä joku uusi tuote jonka hän haluaa, ja hän käyttää vanhan tuotteen uuden hankintaan. Se on meidän suurin asiakaskuntamme romukullan oston osalta”, Warborn sanoo.

Tuotteesta riippuen ostettava kulta arvioidaan joko paikan päällä tai se menee kultasepälle arviointiin. Esimerkiksi jos hyvitys on yli sata euroa, esinettä ei tarkasteta myymälässä. Myös jos rahat haluaa tilille eikä lahjakorttina, maksua ei voida suorittaa suoraan myymälässä.

Kultajousen ostamat vanhat korut menevät sulatukseen ja kierrätykseen.

Turvallisuussyistä kultakoruja myyvän tulee esittää henkilötodistuksensa ja täyttää lomakkeeseen tiedot myytävistä koruista. Näin torjutaan esimerkiksi varastetun tavaran myyntiä. Tässä vaiheessa ehkä hämärissä puuhissa ollut henkilö on saattanut vetäytyä ja ilmoittaa tulevansa myöhemmin uudelleen, Warborn sanoo. Hänen mukaansa väärinkäytöksiä on kuitenkin harvoin.

Kultajousi saa myös poliisilta tiedot ja kuvat isommista kultavarkauksista, jotta varastetun tavaran kauppaa voidaan estää.

Kullan maailmanmarkkinahinnan kallistuminen on vilkastuttanut kauppaa Kultajousellakin.

”Meidän bisneksessä menee suurimmaksi osaksi vähän hauskasti niin, että kun kullan hinta nousee, se näkyy ensin niin, että asiakkaat alkavat ostaa kultakoruja. Silloin tuntuu, että ne ovat vielä entistäkin arvokkaampia ja säilyttävät arvonsa pitkälle tulevaisuuteen ja seuraaville sukupolville”, Warborn sanoo.

Vasta hieman myöhemmin asiakkaat alkavat myymään korujaan Kultajouselle.

”Kyllä viimeisen kuuden kuukauden aikana on ollut huomattava piikki.”