Kreikassa tuomioistuin on yksimielisesti päättänyt vangita yhden neljästä Kultaisen sarastuksen kansanedustajasta, jotka ovat syytettyinä osallisuudesta väkivaltarikoksiin.

Sen sijaan kolme muuta syytettyä kansanedustajaa on päästetty vapaaksi odottamaan oikeudenkäynnin jatkoa, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini. BBC:n kirjeenvaihtajan arvion mukaan vapautuspäätös herättää kysymyksiä siitä, kuinka vankalla pohjalla syytökset ovat.

Äärioikeistolaisen puolueen kansanedustajia ja puheenjohtajaa epäillään rikollisjärjestön pyörittämisestä ja osallisuudesta väkivaltarikoksiin. Merkittävin epäilty rikos on vasemmistolaisen rapmuusikon murha, josta syytetään Kultaisen sarastuksen jäsentä. Puolue kiistää yhteyden, mutta syyttäjän mukaan muun muassa puhelutiedot osoittavat epäillyn yhteyden aina puoluejohtoon asti.

Vangittu kansanedustaja on Yiannis Lagos. Sen sijaan puolueen puhemies Ilias Kasidiaris vapautettiin 50 000 euron takuita vastaan. Hänelle ja kahdelle muulle kansanedustajalle asetettiin maastapoistumiskielto.

Puolueen puheenjohtaja Nikos Michaloliakos joutuu oikeuden eteen myöhemmin keskiviikkona.