Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kuvailee maailmanpolitiikan tilannetta juuri nyt ”erittäin hermostuneeksi”.

–Presidentti Trumpin ja liittoutuneiden välit eivät lievästi sanottuna oli juuri nyt parhaimmat, hän kommentoi blogissaan.

Bildtin mukaan on täysin poikkeuksellista, että ensin Donald Trump haukkuu Kanadan pääministeriä heikoksi ja valehtelijaksi ja sitten kuvailee Pohjois-Korean johtajaa luotettavaksi ystäväksi. Samalla hän toteaa, että että sekä Saksan että Kanadan ulkoministerien tällä viikolla lausumat kommentit ovat ennenkuulumattomia.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas linjasi lehtihaastattelussa, että Euroopan maiden on vankistettava yhteistä rintamaansa. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland puolestaan syytti Trumpia viikolla ”absurdeista tullipäätöksistä” ja sanoi, että maailmanjärjestystä puolestetaan joko Yhdysvaltojen kanssa tai ilman Yhdysvaltoja.

–Tällaiset puheet ovat ennen olleet täysin mahdottomia, Bildt kommentoi.

Hän osallistuu tänään sunnuntaina alkaviin Kultaranta-keskusteluihin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Bildt on tänään sunnuntaina mukana keskustelussa sääntöpohjaisen maailman haasteista. Tilaisuuden otsikko on ”Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys?”. CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien vetämään keskusteluun osallistuvat Bildtin lisäkti YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Loppusanat esittää presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari. Avauskeskustelu alkaa kello 18.