Joidenkin ketsuppivalmistajien pakkausmerkinnät falskaavat sokerin ja suolan suhteen, ilmenee Kuluttaja-lehden testistä.

Erityisesti Lidlin Kania-ketsuppi ja S-ryhmän Rainbow-ketsuppi saivat testissä miinuspisteitä siitä, että ilmoitetun sokeri- ja suolamäärän sekä Kuluttaja-lehden teettämän koostumustestauksen välillä oli merkittävä ero.

Eniten pakkausmerkinnät pettivät Lidlin Kaniassa, Kuluttaja kertoo. Sadassa grammassa Kania-ketsuppia on testin perusteella lähes neljä grammaa enemmän sokeria kuin pakkauksessa lukee. Kania oli myös yksi vertailun sokeri- ja suolapitoisimpia tuotteita, kun taas Rainbow-ketsuppi sisälsi pakkausmerkintöjen virheestä huolimatta kaikkein vähiten sokeria ja suolaa.

– Pakkausmerkintöjen epätarkkuudesta huolimatta Rainbow on testin ketsupeista terveellisin, Kuluttaja-lehti kirjoittaa.

Kuluttajan testissä vertailtiin myös muun muassa makua. Vertailluista ketsupeista halvin eli Rainbow olisi pärjännyt testivoittaja Meiralle, jos pakkausmerkinnän virheet eivät olisi rokottaneet pisteitä.

Kuluttajan mukaan moni tietää, että ketsupissa on paljon sokeria, mutta sokeria suurempi ongelma on suola. Testatuista suolaisin oli Ikean ketsuppi, jossa on suolaa kolme prosenttia. Esimerkiksi Lidlin ketsupissa oli 2,2 prosenttia suolaa ja Rainbow’lla 0,5-0,6 prosenttia.

– Erot ovat melkoiset, ja vertailemalla tuotteita voi päästä huomattavasti pienempiin suolan määriin, sanoo Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu lehdelle.

Hän kuitenkin huomauttaa, että pelkällä ketsupilla ei helposti saa suositeltuja suolan enimmäismääriä täyteen. Lapsen pitäisi syödä kymmenen ruokalusikallista ketsuppia päivässä, jotta enimmäismäärä täyttyisi.

Testatuista ketsupeista sokeripitoisin puolestaan oli Heinz, jossa oli sokeria jopa 25 prosenttia. Vähäsokerisin oli Rainbow, jossa on vajaat 15 prosenttia sokeria.