Kuluttajaliiton mukaan taksilain uudistus toi alalle kuluttajan kannalta kestämättömiä ongelmia, jotka on korjattava pikaisesti. Liitto vetoaa liikenneministeri Sanna Mariniin (sd), jotta edellisen hallituksen uudistuksen viat korjattaisiin nopeasti.

”Ongelmat tulee korjata ripeästi, ennen kuin kuluttajien luottamus taksialan toimintaan romahtaa täysin”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo tiedotteessa.

LUE MYÖS: Sanna Marin väläyttää taksamittarien palauttamista – Taksilaki uusiksi vasta 2021

Kuluttajaliiton mukaan ongelmien keskiössä kuluttajan näkökulmasta on taksin palvelusta maksettu hinta. Uudistus poisti taksamittarien pakollisuuden ja sitä kautta kuluttajalta yksinkertaisen tavan saada varmuus hinnasta.

”Pakollinen ja hyväksytty taksamittari antaisi asiakkaalle oikean tiedon kustannuksesta, sekä viranomaisille tiedon matkan pituudesta, kuljettajasta sekä käytetystä ajoneuvosta. Mittarin kautta toimitettu tieto auttaisi harmaan talouden kitkennässä. Myös sovelluksen kautta ennalta tilatuissa kuljetuksista tulisi saada kuitti taksamittarin kautta”, Kuluttajaliitto toteaa.

Sen sijaan Kuluttajaliitto ei ensisijaisesti kannata enimmäishintojen käyttöönottoa, ”jolloin usein käy niin, että enimmäishinnasta tulee helposti vähimmäishinta”.

Lisäksi avoimessa kilpailussa kuluttajalla tulisi olla aito mahdollisuus kilpailuttaa palveluita, liitto katsoo. Nyt näin ei ole.

”Jotta kuluttajat voisivat tosiasiallisesti kilpailuttaa taksikyytiensä hintoja, tulisi tarjolla olla hintatietoja tarjoavia verkko- tai sovelluspohjaisia palvelualustoja”, tiedotteessa todetaan.

”Näiden kautta kuluttajan olisi mahdollista lähettää tarjouspyyntö lähellä oleville vapaille taksiautoille, jotka voivat antaa tarjouksen palvelun kiinteästä hinnasta ja kuluttaja voi tehdä valinnan tiedon perusteella”, Beurling-Pomoell sanoo.

Ministeri Marin on väläyttänyt taksamittareiden palauttamista ja muita korjauksia lakiin . Laki saadaan hänen mukaansa kuitenkin korjattua vasta vuoteen 2021 mennessä, koska ensin selvitellään uuden lain vaikutuksia ja ongelmakohtia.

”Liitto vetoaakin liikenne- ja viestintäministeri Sanna Mariniin, jotta aikataulu olisi pikainen ja asiaa priorisoitaisiin”, Kuluttajaliitto toteaa.

LUE LISÄÄ:

Pettyneet taksiyritykset: Laki toimii päinvastoin kuin piti – ”Suomalaisten pitää nyt miettiä, kenen kyydissä he kulkevat”

Anne Bernerin junasuunnitelman jyrännyt Sanna Marin käy nyt taksilain kimppuun

Poliisi: Taksikuskien jonoriita äityi tappeluksi Helsingissä