Japanin ydinonnettomuudessa ilmaan vapautunut radioaktiivinen säteily ei aiheuta säteilytason nousua Suomessa.

Huoli säteilytason noususta on kuitenkin aiheuttanut huhuja ja jopa valheellisten tietojen leviämistä verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Uusi Suomi sai useita yhteydenottoja nettiin laitetusta geigermittarista, jonka kerrotaan sijaitsevan pääkaupunkiseudulla. Mittarin omistajaa tai sen tarkkaa sijaintia ei tiedetä.

- Nämä ovat samanlaisia lukuja, mitä me saamme pääkaupunkiseudulla. Normaalisti säteilyannos vaihtelee 0,07:n ja 0,11 mikrosievertin välillä, ylitarkasta Erkki Rantanen vastaa säteilyturvakeskuksen päivystyspuhelimesta.

Ylitarkastaja tutustui nettiin laitetun geigermittarin lukemiin lauantaina kello 9 aikaan aamulla. Sivuston mukaan kyseessä on suora verkkolähetys mittarista. Toimitus ei kuitenkaan kyennyt vahvistamaan lähetyksen aitoutta.

STUK:n viralliset säteilyluvut julkaistaan tavallisesti keskuksen verkkosivuilla, mutta viraston sivut kaatuivat Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen viikko sitten. Viranomaisen antamat luvut löytyvät myös Ylen Teksti-tv:n sivulta 867.

Rantasen mukaan tilanne Japanissa ei ole muuttunut edellisillan jälkeen. Viimeisimmän tiedon mukaan tilanne Fukushimassa jatkuu vakavana.

Ylitarkastaja Rantanen kertoo, että tiedot Japanin viranomaisilta ovat kuitenkin vaihdelleen paljon.

Fukushiman ydinvoimayhtiö Tepco yrittää taas tänään kytkeä reaktoreiden jäähdytysjärjestelmiä sähköverkkoon.