Kun eurokriisi hellittää, Suomessa asuntojen hinnat nousevat välittömästi kymmenen prosenttia. Näin uskoo Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Holm tyrmäsi saksalaisen Deutche Bankin elokuisen arvion, jonka mukaan Suomessa olisi tyhjenemässä oleva asuntokupla. Päin vastoin.

- Kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin nähden Suomessa ei ole asuntokuplaa, Holm sanoi tänään Kiinteistövälitysalan keskusliiton asuntomarkkinoita käsitelleessä tilaisuudessa.

- Asuntojen hinnoissa nähdään 10 prosentin nousu, jos kriisi hellittää.

Suomalaisten elintaso ei ole Holmin ja Tilastokeskuksen asuntoasiantuntijan Ilkka Lehtisen tietojen mukaan noussut asumisessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tulojen kehitys ei näy lainkaan ihmisten asumisessa.

- Kaikki liikenevät tulot menevät asuntojen hinnannousuun, Lehtinen myönsi tilastojensa perusteella.

Suomen asumisen hinta näyttää olevan jakautuneen harvinaislaatuisella tavalla kahtia. Runo-Suomessa, eli pääkaupunkiseudun ulkopuolella, asuntomarkkinat ovat osapuilleen tasapainossa.

Uusimaa ja etenkin Helsingin ympäryskunnat puolestaan kärsivät samoista kasvukivuista kuin missä tahansa muualla maailman kasvavissa metropoleissa.

- Maailmalla ei ole yhtään suurkaupunkia, joissa asuntomarkkinat olisivat tasapainossa. Berliiniä lukuun ottamatta, Lehtinen kuvaili.

Käynnissä on siis edelleen 1970-luvulla alkanut rakennemuutos. Pasi Holmin mukaan vasta nyt suomalaisten varallisuus on todella kasvamassa. Aiemminkin suomalaiset ovat säästäneet ja investoineet asumiseen, mutta varallisuus on jäänyt maaseudulle.

Nyt vuosikymmenten maaltamuuton myötä kaupunkeihin on muodostunut asuntovarallisuutta, jonka arvo ei periaatteessa tule laskemaan pitkällä aikavälillä. Suhdannevaihteluita on aina.

- Suomalaisten asuntojen hinnat noudattelevat palkkojen kehitystä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa hinnat ovat noudattaneet kuluttajahintoja, Ilkka Lehtinen vahvisti.

Poikkeustilanne asuntomarkkinoilla

Holmin ja Lehtisen puheista voi päätellä vain sen, että nyt kannattaa mieluummin ostaa asunto kuin vuokrata.

- Korot ovat poikkeuksellisen alhaalla. Viitekorot eivät enää laske ja pankeilla on painetta korottaa marginaaleja. Ekonomien mukaan nykytasolla mennään ainakin pari vuotta eteenpäin, Tilastokeskuksen Lehtinen sanoi.

Suomalainen asuntopolitiikka suosii vahvasti omistusasumista. Asuntolainojen korkovähennysoikeus pienenee, mutta ei ole heti poistumassa. Samaan aikaan vuokratuloja verotetaan, ja pääomaverotus on kiristymässä.

Tällä hetkellä omistusasunnon kustannukset suhteessa vuokriin ovat poikkeuksellisen alhaalla. Toisin sanoen vuokra-asuminen on kalliimpaa kuin koskaan 2000-luvulla. Viimeksi vuonna 2002-2003 vuokralla oli näin kallista.

Normaalisti ero omistusasunnon eduksi on noin 25 prosenttia, nyt se on noin 35 prosenttia. Ja ero voi vielä kasvaa.

Vuosina 2009 ja 2010 vuokralla asuminen oli suunnilleen yhtä kallista kuin omassa asunnossa. Muutos parissa vuodessa on ollut huima.

Hyvä käy kaupaksi

Kiinteistönvälittäjät uskovat tämän vuoden asuntokaupan jäävän heikommaksi kuin viime vuoden kauppa. Tilastokeskuksen mukaan kauppa käy noin 5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Kiinteistövälittäjien Jukka Malila kertoo alan huomanneen muutoksen asuntokaupassa: vanha asunto laitetaan nyt lihoiksi ennen kuin uusi ostetaan. Se on johtanut väliaikaisasuntojen kovaan kysyntään, mikä tuo painetta edelleen vuokramarkkinoille.

Tällä hetkellä kaupaksi käyvät Malilan mukaan pienet, remontoidut ja hyvässä kunnossa olevat asunnot. Kaikkien asuntojen keskimääräinen myyntiaika on noin 10 viikkoa.