Vihreä Helsingin kaupunginvaltuutettu, politiikan konkari Osmo Soininvaara kommentoi tänään niin sanottua Lex Lindströmiä Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Perussuomalaiset ajaa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan ristittyä muutosta budjettiriihessä. Siinä päästettäisiin kaikki 60 vuotta täyttäneet, viisi vuotta työttömänä olleet eläkkeelle.

Soininvaaran mielestä ajatus ”kuulostaa hirveän järkevältä ja kohtuulliselta”.

– Mutta tässä on se riski, että jos tästä tehdään sääntö, niin sitten kun firma saneeraa väkeä, pääluottamusmies ja henkilöstöpäällikkö sopivat keskenään, että pannaan kaikki 55-vuotiaat pois, koska Jari Lindström on luvannut niille armahduksen, Soininvaara sanoi radiossa.

– Aikanaan työeläkeputki johti siihen, että just näin käyttäydyttiin.

– Kertaluontoisena armahduksena Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi tämä voisi käydä päinsä, mutta jos tästä tehdään pysyvä lainsäädäntö, niin se johtaa siihen, että ikääntyneitä työntekijöitä ryhdytään syrjimään työpaikoilla entistä enemmän, Soininvaara sanoi.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on jo linjannut, ettei laista voi tehdä automaatiota. Sekä työeläkeyhtiötä edustavan Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes että Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ovat kritisoineet Lex Lindströmiä Helsingin Sanomissa. Eläkerturvakeskuksen tutkimusjohtaja Mikko Kautto pitää niin ikään hanketta taka-askeleena kehityksessä. Kritiikin kärkenä on se, että työttömyyttä pitäisi hoitaa työvoimapolitiikalla ja työuria pitäisi pidentää, eikä työttömien ”siivoaminen” eläkkeelle edistä näitä tavoitteita.

Lue myös: Ekonomisti varoittaa Lex Lindströmistä: ”Täysin väärä signaali” työttömille suomalaisille