Helsingin piispa Teemu Laajasalo myönsi keskiviikkona olleensa huolimaton kirkon laskuun käyttämänsä luottokortin käytössä ja ostoskuittien säilyttämisessä. Laajasalon talousasiat ovat olleet esillä viime aikoina.

Uusi Suomi kertoi äskettäin epäilyksistä, joita Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajalla Johanna Korhosella on Laajasalon yrityksen kirjanpidon sekä velkataakan suhteen. Lue lisää: Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat

Tiistai-iltana kohu yltyi, kun Korhonen toimitti Laajasalolle osoittamansa kysymyslistan Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon. Siinä nostetaan yrityksen epäselvyyksien lisäksi esille Laajasalon tapa käyttää seurakuntayhtymän luottokorttia vielä kirkkoherrana toimiessaan. Kortin käyttö on kirkkoherranviran ohjeiden mukaan rajattu vain työhön liittyviin menoihin. Uusi Suomi on saanut Korhosen kokoaman aineiston haltuunsa.

– Lukumääräisesti luottokorttikuiteissasi on runsaasti ravintoja- ja taksikuluja. Mukana on myös hotelleja, kukkakaupan laskuja ja sekalaisia kuluja, kuten kopiointia, Coca-Colaa, Flow-festivaalin lippuja ja samppanjaa Alkosta, Korhonen ihmettelee kysymyspatterissaan.

Hän toteaa, että Laajasalo on hävittänyt tai kadottanut hyvin suuren osan kuiteistaan. Korhosen laskelman mukaan kuiteista puuttui esimerkiksi vuonna 2017 kokonaan 28 prosenttia, minkä lisäksi muutkin selitteet olivat puutteellisia.

– Esimerkiksi vuonna 2017 seurakunnat ovat kortinkäyttösi kautta kustantaneet yli 2600 eurolla sellaisia menoja, joista et ole toimittanut kirjanpitoon kuittia, Korhonen syyttää.

– Asianmukainen raportointi oli 3 prosentissa vuoden 2017 luottokorttimaksutapahtumista.

Kuitteihin tehdyistä muistiinpanoista löytyy lukuisia ravintolaskuja, muun muassa 320 euron lasku ”juhlaillallisesta”, jota ei eritellä tarkasti. Laajasalo on tarjonnut lounaita ja illallisia, osin toistuvasti samoille henkilöille, selittämättä tarkasti tarjoamisen syytä. Korhonen ihmettelee, miksi Laajasalo ei ole maksanut näitä aterioita itse. Lisäksi Laajasalo on Korhosen mukaan toistuvasti ostanut Coca-Colaa seurakuntayhtymän kortilla.

Eritoten Korhonen ihmettelee Laajasalon matkalaskuja. Kirkkoherran osallistuessa tilaisuuteen Kerimäen kirkossa hän on yöpynyt Savonlinnan Seurahuoneen kalleimmassa ”Kuninkaan sviitissä”. Yöhinta oli 325 euroa.

– Miksi olet maksanut yöpymisesi Helsingin seurakuntien luottokortilla sen sijaan, että olisit normaaliin tapaan laskuttanut kulusi sinut kutsuneelta seurakunnalta, Korhonen kysyy ihmetellen myös kallista huonevalintaa.

Vakavin syytös liittyy Laajasalon Israeliin tekemään opintomatkaan. Kirkkoherra on Korhosen mukaan laskuttanut päivärahaa seitsemältä vuorokaudelta alkaen 26. huhtikuuta 2017, vaikka matka alkoi Finnairin lentolipun mukaan vasta 28. huhtikuuta.

Korhosen mukaan Laajasalo majoittui Tel Aviviin, jossa matkan kohteella eli Lähetysseuralla ei ole toimintaa, ja design-hotelliksi kuvattuun majoituspaikkaan. Kolmen yön yöpyminen maksoi seurakuntayhtymälle 834 euroa.

Laajasalo laskutti Israelissa myös pyöränvuokraus- sekä taksikulujaan seurakunnalla. Korhosen mukaan Laajasalo ei ole tehnyt matkastaan virkamatkan edellyttämää selvitystä, ja esimerkiksi Kallion seurakunnan kappalainen kuuli reissusta vasta Korhoselta. Laajasalon kuitenkin tiedetään tavanneen matkalla Lähetysseuran henkilöstöä lyhyesti.

Laajasalo: Tein virheitä - maksan takaisin majoituskuluja

Laajasalo toteaa tiedotteessaan, että Helsingin seurakuntayhtymässä on ”suoritettu syksyllä 2017 riippumattoman tahon toimesta sisäinen tarkastus, jossa johtoasemassa olevien työntekijöiden luottokorttitapahtumat on käyty läpi”.

– Olen pyynnöstä antanut lisäselvityksen yhteen kysymykseen. Sisäinen tarkastus on todennut selvityksen riittäväksi, Laajasalo toteaa.

Hänen mukaansa luottokorttia on käytetty vain virka-asioihin. Laajasalo kuitenkin myöntää toimineensa virheellisesti joissain tapauksissa.

– Kysymysten pohjalta näen kuitenkin virheitä luottokorttini käytössä. Ensinnäkin olen ollut huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa. Tarkat merkinnät olisivat tehneet monet Korhosen kysymykset turhiksi, piispa toteaa.

– Toiseksi olen tehnyt virhearvion kolmen virkamatkan majoitustason suhteen. Näistä epätarkkuuksista ja arviointivirheistä pyydän anteeksi ja niissä muutan tapani.

Laajasalo aikoo maksaa kalleimpia majoituksiaan takaisin seurakuntayhtymälle.

– Olen ilmoittanut Helsingin seurakuntayhtymälle, että haluan näiden virkamatkojen osalta maksaa halvimman majoitustason ja käytetyn majoitustason erotuksen henkilökohtaisesti, Laajasalo toteaa.

Laajasalo on kommentoinut Korhosen kysymyksiä tarkemmin Kirkko & Kaupunki -lehdelle. Hän puolustaa Israelin-matkaa sanoen, että matka oli asianmukainen ja siitä oli päätetty kirkollisneuvostossa.

– Tutustuin kahteen kohteeseen Tel Avivissa ja yhteen Jerusalemissa. Matkalle osallistui vaimoni, jonka matkan maksoin itse. Huone oli samanhintainen yhdelle tai kahdelle. Mikäli päivärahalasku on tehty väärin, se pitää korjata. En ole sitä itse tehnyt, Laajasalo sanoo.

Tel Avivissa hän kävi Immanuel-kirkossa ja "tutustumassa muun muassa prostituoituja auttavaan diakoniatyöhön Tel Avivin bussiaseman lähellä maahanmuuttaja-alueella".

Aiemmin vastahakoinen Laajasalo aikoo nyt keskustella taloudenpidostaan Johanna Korhosen kanssa. Hän kertoo asiasta tiedotteessa.

– Helsingin piispana haluan edistää rakentavaa ja tuloksekasta yhteistyötä hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen kanssa. Kutsun hänet keskustelemaan kasvotusten hänen esittämistään kysymyksistään erilliseen tapaamiseen.