Kuntaliiton puheenjohtaja, oppositiopuolue sdp:n kansanedustaja Sirpa Paatero tyrmää blogissaan ajatuksen, että vanhuspalveluiden, vammaisten sekä varhaiskasvatuksen huonoihin palveluihin olisivat syyllisiä kunnat.

”Keskustelussa vanhuspalveluiden, vammaisten sekä varhaiskasvatuksen huonoista palveluista syyllistetään tällä hetkellä kuntapäättäjiä. Syynä pidetään huonoa hankintaosaamista tai pelkästään hintakriteereihin tuijottamista. Osaamisessa on varmasti parannettavaa, mutta aivan varmasti yksikään kunta ei ole antanut kilpailutuksissa mahdollisuutta huonoon hoitoon ja laittomuuksiin”, Paatero kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Ei hoitajamitoitukselle” voi mennä Kuntaliitossa uusiksi? Paatero: Asia esiin päättäjäpöydässä

Paateron mukaan kaikissa kuntien ostopalveluissa on määritelty paitsi hinta myös muun muassa hoidon taso ja ammattipätevyydet. Paateron mukaan kuntien, aluehallintovirastojen ja Valviran valvontaresurssien vaje pitää korjata, mutta lähtökohta palvelujen tuottajalle tulisi olla sopimusten noudattaminen.

Paateron mukaan todellisuudessa on muuttunut markkinoiden tilanne. Moni kunta on muuttanut kriteereitään palveluissa, kun esimerkiksi byrokratian purun yhteydessä ”vähennettiin kymmeniä miljoonia euroja vanhuspalveluista”, Paatero huomauttaa viitaten Juha Sipilän (kesk) hallituksen päätöksiin.

LUE MYÖS: Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

”Pidempää aikajaksoa katsoen ovat järjestöt ja säätiöt sekä paikalliset yritykset olleet kuntien kumppaneita palveluiden tuottamisessa toimimalla joustona yhdessä kunnan palveluiden kanssa. Iso muutos on siis tapahtunut, kun monet näistä on ostettu pois markkinoilta suurten pörssiyritysten ja nyt jopa ulkomaisten sijoittajien voiton tuottamiseksi. Nyt suunnitellussa sote-mallissa mennään vielä hullumpaan suuntaan, kun on jopa pakollista antaa osa palveluista markkinoille, eikä ole edes haluttu keskustella ajatuksesta voiton tavoittelun rajoittamisesta”, Paatero kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä

Karu analyysi vanhusten hoidosta Suomessa: ”Maanpäällinen helvetti on taputeltu”

Sdp kannattaa 0,7:n hoitajamitoituksen kirjaamista vanhuspalvelulakiin. Ainoana lakimuutosta vastustava kokoomus on korostanut sitä, että hoidon tarve muuttuu asiakkaan tilanteen mukaan. LUE LISÄÄ: Kova syytös kokoomuksesta: Lakiesitys 0,7-mitoituksesta ”sivuuttaa kokonaan puolet vanhuspalveluita käyttävistä”

”Kaikki ovat samaa mieltä, että pelkkä numero laissa ei ole ratkaisu, mutta toisaalta se on lukko minimistä, jota olisi noudatettava”, Paatero perustelee sdp:n kantaa.

LUE MYÖS:

Kokoomuksesta jyrähdys hoivayhtiöille: ”Toimiluvan peruutus, vahingonkorvaukset ja rikosoikeudellinen seuraamus”

”Eikö voitontavoittelu tulisi kieltää päivähoidossa?” – Vasemmisto pettyi opetusministerin vastaukseen